ROC Midden Nederland

Verzorgende-IG, verkort 1 jaar (bbl)

Algemene informatie over de cursus

De opleiding is bedoeld voor medewerkers die al een diploma hebben zoals bejaardenverzorgende, gezinsverzorgende, maatschappelijke zorg (niveau 4) of verzorgende-C/D en relevante werkervaring hebben. Het gaat hier dus om een zogenaamde ‘kop-opleiding’.

Inhoud van de cursus

Als verzorgende biedt uw medewerker professionele zorg aan mensen die hulp nodig hebben bij de persoonlijke verzorging en ondersteunt hen bij hun dagelijkse activiteiten. Daarnaast biedt de VIG’er gespecialiseerde zorg zoals wondverzorging. De medewerker begeleidt de zorgvragers en signaleert gezondheidsproblemen. De verzorgende IG'er werkt zelfstandig, maar ook in teamverband met andere zorgverleners.

Deze opleiding is niet bedoeld voor mensen met het diploma Helpende Zorg en Welzijn. Daarvoor is het tweejarige traject. Wat leert de Verzorgende-IG’er:
 • Ondersteuning bieden bij persoonlijke basiszorg
 • Ondersteuning bieden bij het wonen en het huishouden
 • Ondersteunende begeleiding bieden
 • Verrichten van verpleegtechnische handelingen
 • Zorg afstemmen en samenwerken
 • Bijdragen aan de organisatie van de zorg, het beheer en het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening
 • Algemeen vormende vakken zoals burgerschap, Nederlands en rekenen

Deze eenjarige bbl-opleiding slaat de basisleerstof over en de medewerker gaat meteen over tot de beroepsgerichte en verpleegtechnische vakken. Het tempo van de lesstof (theorie) is hoog. De meeste toetsen worden in de praktijk afgelegd. De opleiding duurt twaalf maanden. De eerste tien weken twee dagen per week, daarna één dag per week.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Uw medewerker heeft een oud vakdiploma verzorgende (bejaardenverzorgende, gezinsverzorgende, maatschappelijke zorg (niveau 4) of verzorgende-C/D). De medewerker beheerst de basisvaardigheden van het vak, beschikt over een arbeidscontract van minimaal 20 uur en over een behoorlijke ervaring en kennis in de zorg.

Duur van de cursus

1 jaar

Kosten van de cursus

Voor individuele medewerkers betaalt u het lesgeld van € 573,-, exclusief leermiddelen. Kosten voor het opleiden van een groep op aanvraag. Informeer bij de accountmanager.

Bijzonderheden

Uw medewerker heeft een arbeidscontract of stageplaats van tenminste 20 uur per week en volgt daarnaast lessen (gemiddeld één dag per week). De medewerker heeft minimaal één jaar werkervaring en uw bedrijf is erkend leerbedrijf voor deze opleiding. Op het leerbedrijf voert de medewerker werkzaamheden uit die bij de opleiding horen en maakt mogelijk praktijktentamens, dit alles onder begeleiding van een praktijkopleider. De school onderhoudt contact met uw praktijkopleider.

Certificering/diploma
De medewerker ontvangt een erkend mbo-diploma Verzorgende-IG niveau 3.

Plaatsen / leslocaties

Utrecht, Amersfoort

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.