Archivaris

Waar werk je?

Een archivaris werkt eigenlijk overal waar een uitgebreid archief is. De overheid heeft ontzettend veel archieven. Van gemeentelijke instellingen tot ministeries beschikken over enorme hoeveelheden naslagwerken, maar vergeet het bedrijfsleven niet. Er zijn bedrijven met grote archieven, zowel digitaal als de traditionele papieren archieven. Je toekomstige werkplek heeft ook te maken met waar je hart ligt. Wil je graag bedrijfsgegevens archiveren, of interesseer je je meer voor maatschappijgeschiedenis en duik je liever in het verleden. Alles kan.

Wat doe je?

Jij bent de rots in de branding als het gaat om het zoeken, of helpen zoeken, naar bepaalde informatie. Dit doe je op verschillende manieren. Je zorgt er voor dat alle informatie zodanig gearchiveerd wordt dat het voor buitenstaanders logisch is om documenten te vinden. Een archivaris bepaalt vaak ook wat er wel of niet bewaard blijft. Je moet dus goed kunnen inschatten wat belangrijk is en wat niet.

In sommige gevallen ben je zelfs de persoon die het archief nog moet opzetten. Dan heb je dus een heleboel informatie en moet je bepalen hoe je van één grote bende een overzichtelijk archief gaat maken.

Als archivaris ben je niet de hele dag bezig met opruimen. Het kan ook zijn dat je wordt in gezet als een soort archiefdetective omdat er aan je gevraagd wordt of je bepaalde informatie kunt opzoeken. Jij kent immers als geen ander feilloos de weg in het archief. Je weet precies hoe alles is opgeborgen. Het kan ook zijn dat je wordt ingezet om collega’s of bezoekers te helpen bij hun zoektocht naar informatie.

Een archivaris is op allerlei denkbare manieren bezig met informatieverwerking. Selecteren, beschrijven, een plaats geven, (her)ontwikkelen, opzoeken of uit het archief verwijderen. Dit doe jij allemaal met informatie. Geen werkdag is hetzelfde.

Wat moet je kunnen?

Voor het beroep van archivaris moet je georganiseerd en nauwkeurig kunnen werken. Je moet ook vasthoudend zijn. Jij bent het type dat doorzet totdat je de benodigde informatie hebt gevonden. Hoe gek het misschien ook klinkt, je mag niet te veel van opruimen houden. Als je te graag dingen weggooit, dan zou je iets in de (digitale) vuilnisbak kunnen laten verdwijnen dat juist heel belangrijk is. Verder beheer je vaak ook een digitaal archief. In dat geval moet je digitale ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Verwante beroepen

  • Documentalist
  • Bibliothecaris
  • Muziekbibliothecaris