Bedrijfskundige

Waar werk je?

Waar je als bedrijfskundige komt te werken, heeft deels te maken met de studievariant die je kiest. Niet elke studie bedrijfskunde is namelijk hetzelfde. Je kunt voor de technische bedrijfskundige variant kiezen met veel economie en wiskunde, maar ook voor de zuiver bedrijfskundige studie of Bedrijfskunde MER. Dit is een combinatie van Bedrijfskunde en Management, Economie en Recht. Hiermee kun je ook terecht bij Justitie en non profit organisaties. Een bedrijfskundige werkt meestal bij een bedrijf of vestigt zich zelfstandig. Verder zijn er bedrijfskundigen die wetenschappelijk onderzoek doen.

Wat doe je?

Bedrijfskunde richt zich op de organisatie en marktomgeving van bedrijven. Je werkzaamheden zijn deels afhankelijk van het moment waarop je aan de slag gaat. Stel dat het ergens zakelijk niet goed gaat en jij wordt aangenomen of ingehuurd om te achterhalen wat er aan de hand is. Een bedrijfskundige gaat dan niet alleen de situatie binnen het bedrijf analyseren, maar er wordt ook gekeken hoe het bedrijf in de markt ligt. Of de concurrentiepositie stevig genoeg is en of alle mogelijkheden wel goed benut worden. Dit is allemaal van belang.

Een bedrijfskundige analyseert ook de gang van zaken binnen het bedrijf. Worden alle vaardigheden van het personeel optimaal benut? Wordt het bedrijf op de juiste manier geleid? Zijn de onderlinge verhoudingen wel goed? Dit zijn een aantal van de onderzoeksvragen waar een bedrijfskundige op let.

Soms is een bedrijfskundige actief bij een bedrijf dat nog moet worden opgezet. Dit komt omdat er tijdens de opleiding Bedrijfskunde ook aandacht is voor het schrijven van een deugdelijk marketing plan. Soms wordt dit pas opgesteld als een bedrijf in nood is, maar soms gebeurt het juist voordat een onderneming van start gaat.

Wat moet je kunnen?

Je moet aardig wat in huis hebben als bedrijfskundige. Je kwaliteiten zijn analyseren, adviseren, communiceren en je legt op talloze manieren verbanden tussen allerlei zaken. Je moet in staat zijn om een combinatie van feiten om te bouwen naar een analyse, het liefst gepaard met een oplossing. Je lost immers bedrijfskundige vraagstukken op. Je moet ambitie hebben, een eigen visie én mensen kunnen overtuigen van de juistheid van je standpunten. Je hebt immers niets aan het bedenken van goede adviezen als er niets mee gedaan wordt.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.