Beleggingsanalist

Waar werk je?

Een beleggingsanalist is meestal werkzaam voor een financiële instelling. Je moet hierbij denken aan een bank, een pensioenfonds, of een verzekeringsmaatschappij. Het is ook mogelijk om zelfstandig als beleggingsanalist aan de slag te gaan.

Wat doe je?

Het belangrijkste wat je doet is, op grond van gegevens een analyse maken van de ontwikkelingen in de financieel- economische wereld. Aan de hand van die gegevens maak je bijvoorbeeld een voorspelling welke aandelen je het beste kunt kopen of verkopen. Je komt op verschillende manieren aan die gegevens. Je haalt ze bijvoorbeeld uit de media, vakliteratuur of onderzoeksrapporten. Het kan ook gebeuren dat je aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven bezoekt. Ook kijk je naar andere zaken die van invloed kunnen zijn op de beurzen, bijvoorbeeld de olievoorraden, het consumentenvertrouwen en politieke ontwikkelingen. Vervolgens maak je een interpretatie van deze gegevens. Ten slotte verwerk je jouw interpretatie weer in een prognose: van welke aandelen verwacht jij dat ze gaan stijgen en welke zouden kunnen gaan dalen? Op grond van jouw prognoses kunnen beleggers en beleggingsadviseurs gaan handelen op de beurs.

Wat moet je kunnen?

Je bent goed thuis in de financieel- economische wereld. Je kent de betekenis van alle termen, begrippen en cijfers hiervan. Deze kun jij aan de hand van jouw rekenkundig inzicht en scherp analytisch vermogen op de juiste manier interpreteren en omzetten in een prognose. Je weet daarbij welke modellen en technieken je hiervoor moet hanteren. Daarnaast ben je ook op de hoogte van alle zaken die van in het verleden van belang waren voor de ontwikkeling van de financiële markten. Tot slot weet je ook wat er in de politiek en maatschappij gebeurt en gebeurd is, omdat dit ook van invloed is op de handel in aandelen.

Verwante beroepen

  • beleggingsadviseur