Psychomotorisch Therapeut

Waar werk je?

Er zijn veel verschillende soorten werkplekken waar je als psychomotorisch therapeut aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld werken in instellingen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, in psychiatrische ziekenhuizen, in revalidatiecentra, of in instellingen voor tbs'ers. Je kunt werken in dienst van het bedrijf of instelling, maar ook als zelfstandige met een eigen praktijk.

Wat doe je?

Je werkt met mensen die of door een lichamelijke en/ of geestelijke, beperking niet meer op een goede manier kunnen bewegen. Je werkt bijvoorbeeld met mensen die een burn out, of spanningen en angsten hebben. Jij probeert die klachten te verminderen, of in het beste geval, weg te nemen. Dit doe je door gebruik te maken van lichaams- en bewegingsactiviteiten. Bij lichaamsactiviteiten moet je denken aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen en bij bewegingsactiviteiten aan sport, bijvoorbeeld volleybal. Je werkt volgens een behandelplan die je zelf opstelt en voortdurend bijstelt. .

Wat moet je kunnen?

Je houdt zelf ook veel van bewegen en doet dit regelmatig. Hier kun je gebruik van maken om je cliënten goed te kunnen stimuleren en motiveren. Daarnaast moet je alle oefeningen ook voor kunnen doen. Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken. Je werkt zelfstandig met een persoon of een groep en in teamverband heb je overleg met andere hulpverleners, zoals artsen en andere therapeuten. Je kunt je goed inleven in de cliënten die je behandelt, daarom bedenk je oefeningen die goed bij hen passen. Verder beschik je over goede sociale vaardigheden. De mensen die je behandelt vertonen vaak moeilijk en/ of afwijkend gedrag en hier moet je op een goede manier mee om kunnen gaan. Ten slotte kun je je goed schriftelijk uitdrukken. Dit heb je nodig voor de behandelplannen die je opstelt en rapporten en verslagen die je maakt.

Verwante beroepen

  • Sociotherapeut
  • Eurithmietherapeut
  • Oefentherapeut Mensendieck
  • Oefentherapeut Cesar