Documentalist

Waar werk je?

Een documentalist kan bij heel veel verschillende organisaties aan het werk. Je kunt overal aan de slag waar iets te documenteren valt. Je moet hierbij denken aan: rechtbanken, musea, scholen, bibliotheken en bouwbedrijven. Evengoed kun je ook terechtkomen op een ministerie, een gemeentehuis, of bij een financiële instelling. Waar je terechtkomt, hangt mede samen met je persoonlijke voorkeur. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor het documenteren van oude documenten en geschriften? Dan zal je eerder bij een provincie aan het werk gaan dan bij een bank.

Wat doe je?

Als documentalist ben je verantwoordelijk voor het beheren en actualiseren van kennis. Het gaat hierbij om de kennis waarop een organisatie draait. Je verzamelt, beheert en ordent nieuwe informatie en houdt het archief bij. Je doet dit zodanig dat iedereen de documenten eenvoudig terug kunt vinden. Je bekijkt ook welke documenten belangrijk zijn en stelt medewerkers hiervan op de hoogte. De precieze werkzaamheden van de documentalist verschillen per organisatie. Het kan zijn dat je krantenartikelen en foto’s moet verzamelen voor een expositie. Het kan ook zijn dat je eeuwenoude documenten moet documenteren van een gemeente of provincie.

Wat moet je kunnen?

Eigenlijk moet het documenteren je al van jongs af aan interesseren. Een documentalist moet nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken. Eén klein foutje kan grote gevolgen hebben en documenten onvindbaar maken. Je moet secuur werken, waarbij je keuzes maakt wat wel en wat niet bewaard moet blijven. Je moet veel verstand hebben van documenteren en dit ook kunnen overbrengen aan jouw collega’s. Iedereen moet in principe zonder al te veel moeite de juiste informatie kunnen vinden. Een documentalist moet ook dienstverlenende eigenschappen bezitten, omdat je zowel met collega’s als klanten te maken hebt.