Keramisch Vormgever

Waar werk je?

Een keramisch vormgever werkt meestal als zelfstandige in een eigen atelier. Soms geeft een keramisch vormgever ook deeltijds les als docent handenarbeid of als docent creatieve vormgeving.

Wat doe je?

Alles wat uit klei is gemaakt, valt onder de verzamelnaam keramiek. Als keramisch vormgever ontwerp en vervaardig je sier- en gebruiksvoorwerpen uit klei. Je maakt eerst schetsen van het keramisch voorwerp dat je wilt maken. Je kiest de geschikte kleisoort uit en kneedt de klei. Daarna vorm je de klei om tot het voorwerp dat je wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met behulp van een draaischijf, maar ook door handmatig vormen of door gebruik te maken van een gietvorm. Daarna bak je het voorwerp in een oven, schuurt het aardewerk af en brengt een glazuurlaag aan. Tenslotte bakt de keramisch vormgever het geglazuurde voorwerp een tweede keer.

Als keramisch vormgever besteed je ook tijd aan het presenteren van je werk op exposities en galerieën. Je probeert een netwerk op te bouwen en bekendheid te verwerven om je voorwerpen aan de man te kunnen brengen.

Wat moet je kunnen?

Een keramisch vormgever moet natuurlijk creatief kunnen omgaan met klei als grondstof. Je kunt je ideeën omvormen tot een ontwerp en tenslotte tot een sier- of gebruiksvoorwerp. Je moet een uitstekende kennis bezitten van alle technieken die gebruikt worden: handvormen, gieten, draaien, bakken, glazuren. Om je creaties te kunnen verkopen, beschik je over de nodige commerciële vaardigheden. Goed kunnen luisteren naar de wensen van klanten en overtuigend kunnen spreken over de kwaliteit van je werk, zijn hierbij essentieel.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.