Radiotherapeutisch Laborant

Waar werk je?

Het werkterrein van een radiotherapeutisch laborant bevindt zich veelal binnen de muren van een algemeen, academisch of specialistisch ziekenhuis. Ook zijn er speciale instituten waar radiotherapie geboden wordt.

Wat doe je?

Als radiotherapeutisch laborant werk je met kankerpatiënten of mensen met een goedaardig gezwel. Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van handelingen op gebied van bestraling onder supervisie van een radiotherapeut.
Als radiotherapeutisch laborant lever je maatwerk. Je stelt in samenspraak met een radiotherapeut individuele behandelplannen op met betrekking tot bestraling. Dat betekent ook dat je berekeningen maakt, het te bestralen gebied vaststelt en tevens aftekent. Een radiotherapeutisch laborant heeft een uitvoerende functie en bedient de bestralingsapparatuur. Na de behandeling zorg je ervoor dat gegevens op correcte wijze worden verwerkt en dat de behandelend specialist op de hoogte wordt gebracht van eventuele bijzonderheden.
Als radiotherapeutisch laborant kom je in aanraking met zieke mensen al dan niet levensbedreigend die in een bepaalde mate klachten kunnen ondervinden ten aanzien van de psychisch gesteldheid. Om deze reden is het belangrijk dat je beschikt over een groot empatisch vermogen en weet hoe je mensen kunt geruststellen zodat ze in staat zijn instructies op te volgen.

Wat moet je kunnen?

Stressbestendigheid en goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar in het beroepsprofiel van een radiotherapeutisch laborant evenals een goede lichamelijke conditie omdat je het werk veelal in staande houding ten uitvoer brengt. Tevens moet je beschikken over rekenkundige kwaliteiten en inzicht in techniek. Omdat je als radiotherapeutisch laborant met straling werkt, dien je punctueel te zijn en met protocollen overweg kunnen.