Financieel Adviseur

Waar werk je?

Een financieel adviseur werkt in de meeste gevallen bij een bank, of een financieel adviesbureau. Het kan ook voorkomen dat je als zelfstandig financieel adviseur opereert. De financieel adviseur zal in de meeste gevallen op zijn kantoor werken. Het kan ook gebeuren dat je huisbezoeken aflegt om daar met een (potentiële) klant om de tafel te gaan.

Wat doe je?

Als financieel adviseur probeer je financiële producten zoals betaal- en spaarrekeningen te verkopen. Dit doe je door eerst de financiële situatie van je klanten te analyseren. Als je die eenmaal in beeld hebt, probeer je hier op in te spelen. Als je in dienst bent van een financiële instelling verkoop je alleen de producten van de betreffende instelling zelf. Als zelfstandig financieel adviseur heb je natuurlijk de mogelijkheid om van meerdere aanbieders producten aan te bieden. In zo’n geval is de financieel adviseur de tussenpersoon tussen klant en aanbieder. Het verkopen van financiële producten kan op twee manieren: face to face en telefonisch. Bij gecompliceerdere financiële producten (bijvoorbeeld hypotheken) spreek je de klant persoonlijk en bij wat minder ingewikkelde producten (bijvoorbeeld betaalrekeningen) kun je het telefonisch afdoen.

Wat moet je kunnen?

Het achterliggende doel van het geven van advies, is het verkopen van de financiële producten. Je zult dus moeten beschikken over een sterk commercieel inzicht. Uiteraard heb je een brede belangstelling en kennis van financiën en het lukt je uitstekend om deze kennis over te brengen op je klanten. Je hebt als financieel adviseur veel direct contact met de klant; je moet er dus representatief uitzien en over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken. Inlevingsvermogen is iets wat iedere financieel adviseur moet bezitten. Des te beter je je kunt verplaatsen in de klant, hoe groter de kans is dat het je lukt om een product te verkopen.

Verwante beroepen

  • Financial controller