Tandarts

Waar werk je?

Een tandarts werkt voor zichzelf, of in een groepspraktijk. Ook kan een tandarts bijvoorbeeld aan de slag bij een Centrum voor Tandheelkunde, of bij een afdeling voor tandheelkunde van een instelling (bijvoorbeeld gehandicaptenzorg). Je bent vrijwel altijd op de werkvloer te vinden. Meestal werk je op reguliere tijden, maar het kan ook voorkomen dat je in het weekend of ’s avonds moet werken.

Wat doe je?

Als tandarts probeer je problemen die mensen hebben met hun mond en gebit te voorkomen en te genezen. Het werk van een tandarts begint altijd met controle van het gebit. Tijdens de controle analyseer en beoordeel je het gebit op bijvoorbeeld gaatjes, tandsteen, afwijkingen en noem maar op. Als blijkt dat er na de controle meer aan het gebit moet gebeuren stel je een behandelplan op. Voorkomende werkzaamheden van een tandarts zijn onder andere: gaatjes vullen, verdoven, wortelkanaalbehandelingen uitvoeren, tanden en kiezen trekken enzovoort. Indien nodig verwijs je een patiënt door naar een andere specialist, bijvoorbeeld een mondhygiënist of een kaakchirurg. Ook heb je een voorlichtende functie. Je adviseert cliënten over hoe ze hun mond het beste kunnen verzorgen, zodat ze bijvoorbeeld gaatjes, of een slechte adem kunnen voorkomen. Meestal werk je samen met een tandartsassistent. Je moet ook de (financiële) administratie bijhouden.

Wat moet je kunnen?

Een tandarts moet heel precies kunnen werken, bijvoorbeeld bij het geven van een injectie voor verdoving, of bij het boren in een kies. Ook moet je over goede sociale vaardigheden beschikken, zodat je een (zenuwachtige) patiënt gerust weet te stellen en goed kunt uitleggen wat de bedoeling is van een behandeling. Verder is het van belang dat een tandarts voortdurend op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied. Dit doe je door cursussen en lezingen te volgen en vakliteratuur te lezen.