Systeemanalist

Wat doe je?

Als systeemanalist kan je werken op uiteenlopende plekken. Zo kan je onder meer aan de slag bij de overheid, een onderzoeksinstelling, een bank of in het bedrijfsleven - mogelijk op de afdeling Research & Development -. Door de constante ontwikkeling van computers en computergebruik binnen verschillende sectoren, is de baankans groot voor een systeemanalist.

Je gaat naar de klant toe en inventariseert wat de wensen en eisen zijn. Naar aanleiding daarvan begin je met de analyse van het op dat moment door het bedrijf gebruikte systemen en bestudeer je hoe de geautomatiseerde bedrijfsvoering geoptimaliseerd kan worden. Je onderzoekt, plant en coördineert, waarna je de opdrachtgever adviseert over software en systemen.

Tijdens het onderzoek heb je contact met software-ontwerpers om te overleggen hoe het eruit kan en moet zien, spreek je met ontwikkelaars om de progressie in de gaten te houden en stel je een ontwerp op voor de klant. Daarna maak je een kostenanalyse en test je de systemen. Als de opdrachtgever tevreden is, zorg je ervoor dat het nieuwe systeem wordt geïmplementeerd.

Wat moet je kunnen?

Als systeemanalist ben je geïnteresseerd in automatisering en computers en beschik je over flink wat vakkennis. Die houd je op peil door de ontwikkeling in je werkveld bij te houden. Je weet vakkennis te combineren klantvriendelijkheid, resultaat- en kwaliteitsgerichtheid. Gezien je veelvuldige omgang met klanten en collega’s is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. In dat kader wordt in veel gevallen ook van je verlangd dat je uitstekend Engels kunt, schriftelijk en mondeling. Daarnaast moet je zelfstandig, maar ook in teamverband kunnen werken.