Master Leren & Innoveren - Beginnende Professionals

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent net afgestudeerd als leraar primair onderwijs of voortgezet onderwijs
En je wilt je als leraar verder professionaliseren en tegelijkertijd relevante werkervaring opdoen?
Dan is de Master Leren & Innoveren voor beginnende professionals iets voor jou!

Deze variant van de Master Leren & Innoveren van Saxion in Enschede richt zich specifiek op beginnende leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Na deze masteropleiding ben je in staat om onderwijsvernieuwing op gang te brengen in je eigen klas en school. Je leert hoe je wetenschappelijke inzichten praktisch kan vormgeven in de schoolcontext en hoe je onderwijsinterventies en de opbrengsten op systematische wijze kunt evalueren.

Naast de MLI voor beginnende professionals biedt Saxion nog twee andere MLI-varianten voor ervaren leraren.

  • Master Leren & Innoveren – Teacher leader
  • Master Leren & Innoveren – Onderwijsontwerper

Vierslagleren
Met de regeling vierslagleren stimuleert OCW leraren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs een master te volgen. Bij Vierslagleren vormen een beginnende leraar (minder dan vijf jaar afgestudeerd) en een ervaren leraar een duo. De beginnende leraar neemt maximaal twee werkdagen over. De ervaren leraar gebruikt de vrijgekomen uren voor een masterstudie. De beginnende leraar doet werkervaring op en ontwikkelt zich verder met eveneens een master. Ze leren van elkaar en werken samen aan de schoolontwikkeling.

Opleidingsinhoud

Het programma is opgebouwd rond de vier toekomstige beroepsrollen:

  • Expertleraar
  • Ontwerper
  • Onderzoeker
  • Initiatiefnemer.

In het eerste jaar ligt de nadruk op het professionaliseren van je eigen pedagogisch-didactisch handelen vanuit een wetenschappelijke onderbouwing. Je verdiept je (verder) in thema’s, zoals leerprocessen, motivatie en digitale didactiek. Vanuit deze kennisbasis kijk je naar je eigen handelen in de klas en ontwerp je nieuwe onderwijsinterventies. Je leert hierbij verschillende methoden en technieken van ontwerpen en onderzoeken toepassen. Het uitvoeren van deze interventies combineer je met het verkennen van je professionele rol in de schoolcontext.

In het tweede jaar voer je een onderwijskundig ontwerponderzoek uit in de eigen praktijk. Voor deze afstudeeropdracht maak je een onderwijskundig ontwerp om je eigen onderwijspraktijk te innoveren of te verbeteren. Onderzoek staat daarbij in dienst van het ontwerpen. Je leert je ontwerp systematisch te evalueren. Ook wordt aandacht besteed aan het informeren en enthousiasmeren van collega’s om je onderwijsinnovatie te kunnen verspreiden in de school.

Vooropleiding

De opleiding richt zich op beginnende leraren primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Je onderwijsbevoegdheid blijkt uit je hbo-diploma. Een intake maakt deel uit van de toelatingsprocedure. Voor het volgen van deze opleiding is een werkleerplek in het primair of voortgezet onderwijs noodzakelijk.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Wanneer je na het behalen van je master verder wilt studeren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een tweede master gaan doen (in dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied). Je kunt ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en richten zich op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen