Master Musculoskeletaal (MSc)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De driejarige deeltijdopleiding Master Musculoskeletaal (MSc) is voor fysiotherapeuten die zich willen specialiseren in manuele therapie en/of sportfysiotherapie.

Aantrekkelijk is de combinatie van sportfysiotherapie en manuele therapie binnen het onderwijs gezien de sterke relatie tussen deze twee specialisaties. De tendens dat deze specialismen naar elkaar toe groeien wordt gevoed door maatschappelijke veranderingen en wordt tevens ondersteund door de beroepsverenigingen (NVFS en NVMT).

Er worden twee trajecten aangeboden:
  • U bent fysiotherapeut en wilt manueel therapeut of sportfysiotherapeut worden ? regulier traject
  • U bent sportfysiotherapeut of manueel therapeut en wilt een mastergraad halen ? specifiek traject (meer informatie zie tabblad 'specifiek traject')

Reguliere traject
U kunt aan het einde van het eerste jaar kiezen voor één van beide profielen. De inhoud is voor meer dan driekwart voor beide profielen gelijk. De afgestudeerde master manuele therapie heeft trainingsvaardigheden in revalidatie naast de manueel therapeutische competenties. De afgestudeerde master sportfysiotherapie heeft een gedegen kennis van intra-articulaire diagnostische en mobilisatie technieken. U behaalt bij afstuderen de titel MSc (Master of Science).

Opleidingsinhoud

Het programma van het reguliere traject bestaat uit 12 modules. Hiervan zijn 6 modules gericht op de rol van specialist. Drie research modules richten zich op de competentie wetenschappelijk onderzoeken, één module is gericht op innovatie. In het derde jaar zijn er twee vrije keuze modules. Mogelijke opties daarvoor zijn: technologie bij bewegingsanalyse, verdieping statistiek in de SPSS, McKenzie, echodiagnostiek en dry needling (o.v.b.).

Stage en miniclinics
Eerste jaar: 1 x 2 dagen individuele stage en 1 x 3 dagdelen miniclinic
Tweede jaar: 2 x 3 dagen stage
Derde jaar: 1 x 3 dagen individuele stage en 1 x 3 dagdelen miniclinic

Studiebelasting
De deeltijdopleiding duurt 3 jaar en omvat in totaal 90 studiepunten (ongeveer 2.500 studiebelastingsuren). Van u wordt verwacht dat u naast de contacturen, ongeveer 20 lesdagen per jaar, een substantieel deel aan zelfstudie en oefening van vaardigheden besteedt.

Competenties
Na het volgen van deze opleiding bent u in staat op specialistische wijze patiënten te screenen, diagnosticeren en behandelen en daarbij kritisch en overstijgend te denken. U kunt uw handelen toetsen aan relevante theorie en middels onderzoek een bijdrage leveren aan de ontwikkeling hiervan. Als afgestudeerde beschikt u over een academisch denk- en werkniveau en beheerst u de competenties zoals beschreven in de competentieprofielen van de specifieke beroepsverenigingen.

Vooropleiding

Voor het reguliere traject bent u toelaatbaar met een afgeronde hbo-opleiding Fysiotherapie en/of bent u een BIG geregistreerde fysiotherapeut. Werkervaring in een relevante werksetting is wenselijk in het kader van de uitwisseling tussen werk en opleiding.
Toelating specifiek traject
U bent ingeschreven in het kwaliteitsregister manuele- of sportfysiotherapie, of voldoet aan de voorwaarden hiervan. Werkervaring in een relevante werksetting is wenselijk in het kader van de uitwisseling tussen werk en opleiding.

Opleidingsduur

1 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op
€ 1.984,00.

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen