Veiligheid en Vakmanschap Defensie

VeVa - Beveiliging

MBO-opleiding
VEVA010
18-36 maanden
BOL
MBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende militaire beveiligersfunctie. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet bewaken en patrouilleren en hoe je moet handelen na een ongeval of alarmmelding. Naast Nederlands en Engels krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van teamwork met je medeleerlingen.

De vakrichting Beveiliging duurt twee jaar en bereidt je voor op een functie als korporaal. Na je opleiding krijg je een MBO-diploma op niveau 2. De toelatingseis voor de opleiding is een VMBO-diploma.

Opleidingsinhoud

Tijdens VeVa vakrichting Beveiliging leer je alles over objecten beveiligen en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. De opleiding is specifiek gericht op beveiligen bij de Luchtmacht. Op een vliegbasis staan vliegtuigen en helikopters die 24/7 beschikbaar moeten zijn en waar niets mee mag gebeuren. Je leert bijvoorbeeld patrouillelopen of -rijden, ongewoon gedrag opmerken, toegangscontroles uitvoeren en optreden als er iets gebeurt.

Vakken bij VeVa vakrichting Beveiliging
Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:

Beveiligingsvakken
Je wordt opgeleid tot beveiliger krijgt daarom lessen over onder meer surveilleren, in actie komen tijdens incidenten en noodgevallen en het aanhouden van verdachte personen.

AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.

Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.

Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
  • Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, of relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
  • Leeftijd minstens 16 jaar
  • Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Nederlandse nationaliteit

Kosten

Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.

Verder leren

Met de VeVa vakrichting Beveiliging kun je verschillende uitdagende functies doen bij de Luchtmacht zoals Korporaal Grondverdediging (GRV) op Vliegbasis Volkel. In deze rol ben je samen met je collega’s 24/7 verantwoordelijk voor het beveiligen van de basis. Je kunt ook aan de slag als Korporaal Object Grondverdediging (OGRV) op vliegbasis Leeuwarden of Gilze-Rijen. Je bewaakt en beveiligt dan (met of zonder bewapening) belangrijke objecten zoals F-16’s, helikopters en transportvliegtuigen, in binnen- én buitenland. En wat dacht je van werken als Korporaal Hondengeleiding? Je voert dan beveiligingstaken uit met een speciaal daarvoor getrainde hond. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.

En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!

Bekijk meer informatie

Meer informatie Je wordt verwezen naar de opleidingspagina op veva.nl