Specialist restauratie metselwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Specialist Restauratie Metselaar ben je werkzaam en lerende in de erfgoedsector. Hier werk je graag aan het onderhoud, de restauratie en de herbestemming van diverse (onroerend) erfgoed. Als specialist zet je een extra tandje bij aan je vakmanschap. Je bent namelijk nieuwsgierig naar de constructies en je bent oplossingsgericht.
Je werkzaamheden kunnen zoal binnen als buiten zijn. Op diverse (bouw)locaties of werkplaatsen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding specialist restauratie metselwerk leer je alles wat je moet weten over historische gebouwen en bouwtechnieken. Je leert daarbij hoe je deze gebouwen kunt restaureren als het om metsel- en voegwerk gaat. Je leert hoe je restauratie kan uitvoeren met behulp van de restauratieladder. Welke materialen en gereedschappen je nodig hebt komen ook aan bod tijdens de opleiding.
Je krijgt ook een aantal standaard vakken als je deze opleiding gaat volgen. Dit zijn onder andere Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om te starten met deze opleiding moet je een mbo-diploma Allround Metselaar niveau 3 in bezit hebben.
Mocht het zo zijn dat je een BBL-opleiding wil doen, dan is het van belang dat je een een (leer)werkplek als Specialist Restauratie Metselwerk hebt bij een erkend leerbedrijf. Bij het erkende leerbedrijf moet je wel kunnen voldoen aan een werkweek van minimaal 32 uur.
Het vinden van een werkplek is aan jezelf. Kijk op www.stagemarkt.nl of meld je aan bij een collectief opleidingsbedrijf.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Bij het behalen van je diploma, kan je aan het werk als Specialist Restauratie Metselwerk, of je kan doorleren met een HBO-opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief, oplossingsgericht en voorzichtig. Je hebt door wat je toevoeging is aan het bijdragen van de restauratie, en wat je wel al dan niet kan. Goed omgaan met diverse materialen en machines is altijd handig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.