Capabel Onderwijs

MBO Sociaal Werker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tijdens je opleiding Sociaal Werker leer je hoe je mensen kunt ondersteunen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. De functie Sociaal Werker valt onder Maatschappelijk Werk. Alle belangrijke onderwerpen die je als sociaal werker nodig kunt hebben, komen in deze opleiding uitgebreid aan de orde. In de praktijk ga je samen met cliënten aan de slag. Voorbeelden hiervan zijn vragen beantwoorden en ondersteuning bieden op het gebied van financiën, wonen en leefbaarheid, werk, opleiding en activiteiten, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid en zingeving.
Wat doe je als Sociaal Werker?
Sociaal werker is een uitdagend en veelzijdig beroep. De functie Sociaal Werker is Maatschappelijk Werk. Je begeleidt mensen om zelfredzaam te zijn. Zodat ze mee kunnen doen in de samenleving. Je werkt met uiteenlopende doelgroepen. Na het afronden van je opleiding Sociaal Werker kun je aan de slag op veel werkterreinen: van gezondheidszorg, welzijnsorganisatie, justitie tot schuldhulpverlening, onderwijs of bijvoorbeeld de woningbouw.
In 15 maanden je diploma
Uniek bij onze opleiding MBO Sociaal Werker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma als Sociaal Werker halen. De functie Sociaal Werker is voornamelijk maatschappelijk werk. Dan kun je direct aan de slag als sociaal werker. Dat bedoelen we nou met kort en krachtig! En met 4 startmomenten per jaar én 13 locaties verspreid door het land kun je starten waar en wanneer het je uitkomt.
Erkende opleiding, dus waardevol
Je opleiding Sociaal Werker is een waardevolle investering in je toekomst. Onze MBO-opleidingen zijn dan ook erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt. Goed om te weten dat je straks studeert bij Capabel Onderwijs, de specialist in erkende en verkorte opleidingen!
Download hier de brochure voor meer informatie of !
Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering en het Leven-Lang-Leren-Krediet en andere subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Prijzen, studiefinanciering & subsidies.
 
Als je kiest voor een Flexibele leerweg + opleiding Sociaal Werker is het mogelijk om jouw opleiding aan te vullen met een pakket van Generieke Vakken. Je kan dan extra vakken volgen. Deze vakken zijn Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap. Het pakket Generieke Vakken is het optioneel om te volgen. Dit betekent een tweede lesavond tijdens je opleiding Sociaal Werker. De prijs voor dit optionele pakket bedraagt ? 399,-. Tijdens het inschrijven van een Flexibele leerweg + opleiding kan je aangeven of je deze aanvullende vakken wil volgen. 
Klaar om met jouw mbo opleiding Sociaal Werker te starten?

Opleidingsinhoud

Er is 1 vaste dag voor praktijkgerichte vaklessen. De overige tijd besteed je aan online lessen (webinars), zelfstudie en BPV (stage). De vaste schooldag is erg handig voor je weekindeling. Omdat de BOL-opleidingen van Capabel Onderwijs voldoen aan alle kwaliteitseisen, net als bijvoorbeeld een ROC kun je ook studiefinanciering aanvragen!
Kort samengevat ziet een lesweek van een BOL-opleiding er zo uit:

1 dag klassikaal beroepsgerichte les
1 dag online generieke lessen
16 uur stage
+/- 8 uur zelfstudie

Flexibel studeren
Je volgt 1 dag in de week vaklessen. Deze worden gegeven door betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Zo zijn de lessen tijdens de opleiding levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd, kun je dus meteen toepassen.
Bij Capabel volg je een verkorte mbo opleiding Sociaal Werker. Intensieve begeleiding door een docent is daarom bij ons vanzelfsprekend. Tijdens je wekelijkse klassikale en online les als ook tijdens je zelfstudie, kun je actieve begeleiding verwachten van onze docenten. De docent houdt samen met jou je voortgang in de gaten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.
Beroepsgerichte vakken
Tijdens de opleiding Sociaal Werker leer je alles over de veelzijdige functie waarin je mensen begeleidt op allerlei terreinen. Je leert daarom ook veel over gedrag van mensen en hoe je mensen kunt coachen. In de mbo opleiding Sociaal werker leer je over o.a. de volgende onderwerpen:

Aanpak van sociale vraagstukken (ontwikkeling, uitvoering, evaluatie)
Versterken van sociale netwerken
Ondersteuning bij praktisch functioneren en participatie
Opzetten, uitvoeren, coördineren en organiseren van projecten en activiteiten
Rapportage en communicatie
Werken in een organisatie
Juridische kaders
Beleid uitvoeren
Administratieve taken uitvoeren
Werken aan je professionele ontwikkeling
Kwaliteit en deskundigheid
Sociale vaardigheden en coachingsstijlen
Culturen en leefstijlen

Generieke vakken
Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van de opleiding Sociaal Werker om je diploma te halen. Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen in de chat, per mail, telefonisch of via het forum.
Keuzedelen
Bovenop het basis- en profieldeel kies je een pakket keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden als sociaal werker. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding Sociaal Werker bieden wij de volgende pakketten keuzedelen aan:
SOW-1:Jeugd- en opvoedhulp (bevat het LAKE-examen)
SOW-2: Belevingsgericht werken (bevat het LAKE-examen)Diversiteit
SOW-3: VerslavingszorgWijkgericht werken Persoonlijk profileren (bevat het LAKE-examen)
SOW-4: DiversiteitPersoonlijk profileren (bevat het LAKE-examen)
Let op! Keuzedelen moeten zo goed mogelijk aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Daarom kan de inhoud van een keuzedeel wijzigen tussen het keuzemoment en de start van het keuzedeelblok. Capabel Onderwijs biedt jou altijd een actueel keuzedeelpakket aan. Dat betekent wel dat het pakket dat jij kiest, anders kan zijn op het moment dat jij start met jouw keuzedeelblok. Als jouw pakket verandert (omdat het keuzedeel is gewijzigd), dan informeren we je hier uiteraard over.
Stage of werken 
Sociaal Werker valt onder Maatschappelijk Werk. Een belangrijk deel van het leren tijdens je mbo opleiding Sociaal Werker vindt plaats tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De BPV moet je volgen in een erkend leerbedrijf. Zie de website http://www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.
Onze opleiding heeft twee varianten: je volgt de BOL-opleiding of de BBL-opleiding. Het verschil tussen die twee is dat je bij de BOL-variant stageloopt en in de BBL-variant een leerwerkplek hebt. Heb je al werk bij een erkend leerbedrijf, dan kun je de BBL-variant volgen. Je leerwerkplek duurt dan 984 uur. Daarnaast zijn 216 uur tijdens je leer/werk periode gereserveerd voor de keuzedelen bij een BBL-opleiding. Het totaal aantal uren bedraagt dus 1200 uur (984 + 216 uur). 
Als je geen werk hebt bij een erkend leerbedrijf en aanspraak wilt maken op studiefinanciering, dan volg je de BOL-variant. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs je waar nodig zal ondersteunen. Je stage duurt dan 576 uur. Daarnaast zijn 144 uur tijdens je stageperiode gereserveerd voor de keuzedelen. Het totaal aantal uren bedraagt dus 720 uur (576 + 144 uur).
Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Zo zie je direct wat je allemaal al kunt en weet. Bovendi

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

MBO 3, VMBO-K/Gl/Tl, overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO of intaketoets (behaald), Overgangsbewijs 3 naar 4 HAVO/VWO, diploma VMBO k-g-t, MBO 3, of een intaketoets indien 23 jaar of ouder. Tot 23 jaar heb je minimaal startkwalificatie nodig (MBO 2, HAVO-diploma of hoger). Een MBO-2 diploma en geen 23? Dan is een intaketoets vereist

Opleidingsduur

15 maanden

Kosten

EUR 8.253

Plaatsen / leslocaties

Amersfoort,Amsterdam,Amsterdam,Arnhem,Den Haag,Eindhoven,Groningen,Hengelo,Maastricht ,Rotterdam,Utrecht,Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.