

Algemene informatie over de cursus
Opleiding Klachtenfunctionaris: Professioneel omgaan met klachtenEen klacht is geen probleem, maar een kans. In de opleiding Klachtenfunctionaris ontdek jij hoe je klachten omvormt tot verbeterpunten binnen een organisatie. Je ontwikkelt je tot verbindende schakel tussen klant en organisatie, met oog voor empathie, communicatie en resultaat. Werk je in de zorg, het onderwijs, de overheid of in het bedrijfsleven? Deze praktijkgerichte opleiding tot Klachtenfunctionaris leert jou klachten professioneel en doelgericht te behandelen.
Waarom kiezen voor deze opleiding Klachtenfunctionaris?





Nieuwsgierig geworden?
Volg een gratis proefles en krijg toegang tot onze digitale leeromgeving Plaza
Jouw eerste stap naar een carrière als Klachtenfunctionaris heb jij al gezet!
Geschikt voor starters én ervaren professionals
Wil jij werken als klachtenfunctionaris of heb je in je huidige rol regelmatig met klachten te maken? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Of je nu actief bent binnen de zorgsector, het onderwijs, de overheid of het bedrijfsleven, deze opleiding Klachtenfunctionaris biedt jou praktijkgerichte kennis die je direct kunt toepassen.
Ook als je je wilt omscholen naar een betekenisvolle rol waarin communicatie, empathie en analyse centraal staan, is deze opleiding een waardevolle stap. Door de brede inzetbaarheid en de professionele aanpak is dit traject relevant voor zowel beginnende als ervaren professionals.
Meer dan afhandelen: jij bouwt aan vertrouwen
Het doel van deze opleiding tot Klachtenfunctionaris is om jou voor te bereiden op het professioneel afhandelen van klachten in verschillende werkomgevingen. Jij leert hoe je klachten herkent als signalen van verbeterpotentieel en hoe je deze systematisch aanpakt.
Je leert hoe je op een respectvolle manier in gesprek gaat met klagers, hoe je hun belangen zorgvuldig in kaart brengt en hoe je werkt aan oplossingen die op de lange termijn écht verschil maken.
Daarbij ontwikkel je ook inzichten in juridische aspecten zoals de AVG, ethische kaders en gedragscodes.
Deze opleiding leert jou om niet alleen klachten af te handelen, maar ook om bij te dragen aan een open feedbackcultuur en structurele verbeteringen. Met deze complete voorbereiding ben jij klaar om als professionele klachtenfunctionaris het verschil te maken.
Zo werkt studeren bij NHA
Inhoud van de cursus
Wat ga je leren?Kijken naar klachten als kans
Ontwikkel een positieve en professionele houding waarbij klachten dienen als startpunt voor verbetering, klantgerichtheid en innovatie binnen de organisatie.
Effectief communiceren en empathisch handelen
Versterk jouw gespreksvaardigheden, leer emoties herkennen en omgaan met spanningen, met als doel vertrouwen op te bouwen tussen alle betrokkenen.
Strategisch en ethisch klachtenmanagement
Ontdek hoe je klachten benadert met een strategische blik en een ethisch kompas. Veranker transparantie, loyaliteit en klantwaarde in jouw aanpak.
Procesmatig werken en juridische kennis toepassen
Volg het gehele klachtenproces van registratie tot rapportage, met aandacht voor AVG-regelgeving, gedragscodes en duidelijke verslaglegging.
Oplossingsgericht denken en organisatiebreed verbeteren
Leer belangen analyseren, duurzame oplossingen vinden en bijdragen aan een open feedbackcultuur waarin klachten leiden tot structurele groei.
Zodra je een klager weet te veranderen in een ambassadeur, merk je hoe waardevol deze opleiding Klachtenfunctionaris voor jou én de organisatie is.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.Duur van de cursus
StudieduurVoor de opleiding Klachtenfunctionaris staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Vragen?
Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!