Hogeschool Inholland

Luchtvaarttechnologie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De luchtvaartindustrie is een groeiende sector in Nederland. Bij de luchtvaart hoef je niet alleen aan Schiphol te denken, maar ook aan de militaire luchtvaart in Nederland en de toeleveranciers. Je kunt bij veel verschillende bedrijven aan de slag wanneer je de opleiding luchtvaarttechnologie hebt afgerond. Je kunt denken aan bijvoorbeeld de auto-industrie, constructiebedrijven, windturbines en onderzoeksbedrijven. Kortom, legio mogelijkheden als afgestudeerde! Je kunt ook veel verschillende werkzaamheden vervullen.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het onderzoeken naar verbeteringen van materialen en onderhoudsmethoden of het onderzoeken van materialen en fabricagemethoden. Je kunt je ook bezighouden met het ontwikkelen en testen van producten zoals vliegtuigconstructies en systemen.
Ook buiten de luchtvaart kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren. Denk hierbij aan het onderzoeken van de betrouwbaarheid en veiligheid van technische systemen. Je hebt een (praktisch) technische en een productie en commercieel getinte kennis.

Opleidingsinhoud

De propedeuse ( 1 jaar) geeft je inzicht in het werkveld en een theoretisch-praktische kennis van het vakgebied. De opleiding is samengesteld uit technische basisvakken zoals wiskunde, natuurkunde, mechanica, materiaalkunde en informatica. Ook vakken op het gebied van luchtvaarttechnologie en vakken gericht op communicatie en werken in teamverband komen aan bod. Je volgt theorielessen, practica, excursies en je werkt samen in praktijkgerichte projecten.

In de hoofdfase (3 jaar) loop de twee stages: een op de werkvloer, waarbij je zelf ook meewerkt, zodat je weet wat er speelt op de werkvloer. De tweede stage is meer een managementstage, waarbij je (mede) een project uitvoert en leert wat er allemaal bij komt kijken op organisatorisch en personeelsgebied, aan overleg, verslagen en presentatie. De theorie wordt verdiept en uitgebreid met specifieke luchtvaarttechnologische vakken. Je doet veel praktisch onderzoek in laboratoria, windtunnel, simulatieprogramma's voor boordsystemen, etc. Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je gaat afstuderen bij een bedrijf naar keuze waarbij jij aan een project werkt.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is tijdens je werk belangrijk dat je creatief bent en geïnteresseerd in toepassingsmogelijkheden van nieuwe materialen. Daarbij moet je nauwkeurig en zorgvuldig werken. Kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben. Aangezien je veel werkzaamheden niet alleen uitvoert, moet je dus goed kunnen samenwerken met je collega’s en goed leiding kunnen geven. Technische ontwikkelingen volg je op de voet. Daarbij weet je alles af van productiemogelijkheden.

Tijdens je werk kun je ook in aanraking komen met de commerciële kant. Hiervoor is het goed dat je een ‘handelsgeest’ hebt. Ook tijdens dit werk zijn goede communicatieve vaardigheden van belang en moet je goed in een team kunnen werken.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.