Fontys Hogescholen

Orthopedische Technologie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als orthopedisch technoloog ben je in staat om hulpmiddelen te maken voor mensen met een lichamelijke handicap. Het kan gaan om een korset of andere rugsteun, prothesen (vervanging) of orthesen (ondersteuning) voor been/voet of arm/hand. Je voert opdrachten uit in samenwerking met de medisch specialist. Je hebt direct contact met de mensen voor wie je iets maakt, want het aanmeten en pasmaken is erg belangrijk. Daarbij zul je ook moeten kunnen omgaan met (nog) niet verwerkte gevoelens van verlies of trauma's. Je kunt werken bij een gespecialiseerd orthopedisch bedrijf, maar ook in revalidatiecentra en researchafdelingen, bij organisaties als Artsen zonder Grenzen of VN-organisaties die zich op dit terrein bezighouden in het buitenland.

Als orthopedisch technoloog ben je een deskundige op het gebied van prothesiologie, orthesiologie en bandages. Het gaat dan vaak om mobiliteitsbehoud, herstel of preventie van mobiliteitsverlies.
Je bent vaak de schakel tussen en gesprekspartner voor patiënten, artsen, orthopedische instrumentmakers en zorgverzekeraars. Je geeft adviezen aan de revalidatie-arts, de orthopedisch chirurg en patiënt.
Functies als onderzoeker, adviseur of verkoper van orthopedische producten kun je natuurlijk ook vervullen.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van je opleiding is een oriënterend jaar. Je maakt hier alvast kennis met je toekomstige beroepspraktijk. De vakken die je kunt verwachten in het eerste jaar zijn algemene technische vakken en orthopedische vakken. Je volgt colleges en practica. Ook zal je op projectbasis opdrachten uitvoeren.

De hoofdfase bestaat uit de laatste drie jaar van de opleiding. In het tweede jaar van je opleiding krijg je nog veel theorie. In het derde jaar ga je stagelopen. Hiermee raak je vertrouwd met de praktijk en het contact met cliënten. Tevens is het een goede leerschool om de theorie uit de eerste twee jaar toe te passen.

Het vierde jaar staat voornamelijk in het teken van afstuderen. Het eerste half jaar volg je nog theorielessen. Het laatste half jaar doe je een afsluitende stage met een afstudeeropdracht.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet zeer goed kunnen omgaan met mensen die een moeilijke periode doormaken. Je moet technisch en ruimtelijk inzicht hebben en een goede handvaardigheid, maar ook vindingrijk. Belangrijk zijn bovendien je contacten met medici en andere technici.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.