Edumatch College

Assemblagetechnicus

Richting binnen: Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche

MBO-opleiding
25593
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche werk je bij serieproductiebedrijven en/of assemblagebedrijven. Je werkt meestal in een assemblagehal waar je aan de hand van werktekeningen zelfstandig componenten en halffabrikaten van bijvoorbeeld auto-onderdelen monteert en assembleert.

Tijdens je werkzaamheden bereid je assemblagewerkzaamheden voor. Je krijgt hiervoor instructies van je leidinggevende. Vervolgens controleer je of de aangeleverde onderdelen en componenten compleet zijn en/of niet beschadigd zijn. Aan de hand hiervan ga je aan de slag en monteer je de onderdelen aan auto’s. Je test of het goed is aangebracht en/of het goed werkt. Je weet het nodige van auto's en de verschillende delen ervan, van carrosserie-delen tot remmen, banden, airco, airbags enzovoort. Je kunt aan een lopende band werken, waar iedereen het zijne (hare) doet aan een voertuig, maar in kleine gespecialiseerde bedrijven kun je (samen met collega's) een complete auto bouwen.

Je werkt altijd in een team waarbij je verantwoordelijk bent voor een stukje van het bouwproces van een voertuig. Dit betekent dat je goed moet kunnen samenwerken. Ook werk je heel nauwkeurig en controleer je of je alles goed gemonteerd hebt. Een klein foutje kan al grote gevolgen hebben. Je moet ook goed kaarten waarop werkinstructies staan kunnen lezen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiidng leer jij veel verschillende aspecten kennen van het beroep. Naast de theoretische kennis wordt ook een groot deel van de opleiding besteed aan het opdoen van ervaring als het gaat om de praktijk. Je leert namelijk werke handelingen precies verricht worden en hoe onderdelen worden vastgemaakt. Daarnaast worden alle relevante technieken en gereeschappen uitgebreid behandeld tijdens de lessen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig en erg technisch ingesteld. Je werkt graag met je handen en vindt vuile handen niet erg. Je werkt met kwetsbare onderdelen die snel beschadigd kunnen worden. Daarom moet je heel nauwkeurig en zorgvuldig te werk gaan. De werkzaamheden zijn vaak routinematig en eenzijdig. Je moet het niet erg vinden om te staan, want je moet de hele dag op één plek staan. Bovendien werk je meestal in ploegen diensten. Dit houdt in dat je ook `s nachts of heel vroeg in de ochtend en in het weekend kan werken.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.