STC mbo college

Chauffeur openbaar vervoer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als chauffeur openbaar vervoer werk je in het Nederlandse openbaar vervoer. Je bestuurt een autobus of een kleine bus.

De hoofdmoot van het werk is uiteraard het tijdig naar hun bestemming brengen van passagiers. Je zit dan ook bijna de hele werkdag achter het stuur. Je bent verantwoordelijk voor het op veilige en comfortabele wijze vervoeren van passagiers. Je rijdt volgens vaste routes en een vast tijdschema, wat betekent dat er geen tijd is om te lanterfanten, want de mensen moeten tijdig op de juiste plek aankomen.
Je verkoopt kaartjes aan passagiers en controleert hun vervoersbewijzen. Daarbij hoort dat je hen, als ze iets vragen, van informatie voorziet en advies geeft over de te volgen route, wanneer ze uit moeten stappen, enzovoort.
Verder houd je de bus rijklaar, schoon en netjes. Ook houd je onder andere de voorraad kaartjes, het wisselgeld en de kas bij.

Het kan voorkomen dat er zich problemen voordoen tijdens een rit. Bijvoorbeeld een botsing of een technisch mankement. Je zorgt dat de schade beperkt blijft, regelt vervangend vervoer of belt de politie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle aspecten kennen van het toekomstige werkveld. Je leert daarnaast ook hoe je een bus moet besturen en waarbij hier op gelet moet worden. Je vervoert mensen in de toekomst, en hier leer je veel over tijdens de opleiding. Jij bent verantwoordelijk voor veel dingen die kunnen gebeuren onderweg, vandaar dat je lessen zult krijgen met betrekking tot levensreddend handelen en omgaan met bijvoorbeeld vervelende passagiers.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als chauffeur openbaar vervoer moet je heel goed kunnen rijden en ervan houden en je moet lang achtereen je geconcentreerd blijven. Een foutje kan immers grote gevolgen hebben. Ook moet je vaak onregelmatige diensten draaien.
Omdat je veel met mensen te maken hebt en ze vaak te woord staat, moet je vriendelijk zijn tegen de passagiers.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.