SOMA-College

Betontimmerman

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Betontimmerman Voortgezet verricht je werkzaamheden in de bedrijfstak bouw en infra. Je bent vooral werkzaam bij aannemers of werkmaatschappijen daarvan. Je opdrachtgevers bestaan uit andere aannemers, particuliere bedrijfsleven, overheid en semi-overheid. Je werkt op verschillende bouwlocaties.

Je projecten zijn meestal van een behoorlijke grootte en zijn veel buiten en steeds op een andere plek waardoor het werk afwisselend is. Jouw werkzaamheden bestaan uit het maken van bekistingen aan de hand van werktekeningen, uit handmatig repareren, bouwdelen injecteren, betonspuiten of het afwerken/beschermen van beton. Je maakt aan de hand van tekeningen complexe traditionele bekistingen en systeembekistingen. Met behulp van een maatvoeringsplan zet je een detailmaatvoering uit. Jij brengt aan de hand van de bestek- en werktekeningen de maatvoering over naar de werkelijkheid, zodat de vorm en de afmeting van het bouwwerk of product exact kloppen. Zodra je de bekisting hebt gemonteerd, ga je aan de slag met vloeibare betonspecie. Is die specie hard, dan haal je de bekisting weg. De bekisting houdt het beton op z’n plaats tijdens het storten en uitharden.

Als Betontimmerman Voortgezet ben je ook verantwoordelijk voor het werkproces maatvoeren. Je voert de nodige controles uit en communiceert de uitgezette maatvoering met de gebruikers. Je pleegt overleg met de machinist en de chauffeur en archiveert je bevindingen en resultaten. Daarnaast verdeel jij de werkzaamheden over de collega’s uit en je geeft instructies zodat het werk efficiënt volgens werkplan wordt uitgevoerd.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over hoe beton wordt gestort en wat hier voor nodig is. Je leert hoe een mal gebruikt moet worden en hoe jij bekistingen ontwerpt en monteert. Dit kan van verschillende materialen gemaakt worden en hier leer jij ook alles over. Het gaat hierbij om materialen zoals hout, staal of kunststof. Andere vakken die worden aangeboden leren je alles over het gebruik van bepaalde gereedschappen en leggen je uit hoe de machines moeten worden gebruikt tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Het leren lezen van tekeningen en het werken hiermee is ook een onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig en kunt hard werken. Daarnaast kun je zowel zelfstandig als de slag als in een team. Je bent flexibel ingesteld en hebt geen problemen met wisselende werkplekken of werken in de buitenlucht.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.