Allround medewerker maritieme techniek

Richting binnen: Watersportindustrie

MBO-opleiding
25597
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je werkt als Medewerker Watersportindustrie ben je werkzaam in de watersportindustrie, in Wanneer je werkt als Medewerker Watersportindustrie, ben je werkzaam in de watersportindustrie, in zowel bouw, jachthavens, reparatie en onderhoud, jachtmakelaardij, detailhandel en vaarscholen. In de watersport kent men verschillende seizoenen en de werkzaamheden zijn daar vaak aan verbonden. In het voorjaar worden bijvoorbeeld de schepen te water gelaten en in de winter ligt het accent meer op het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. De invulling van de taken van jou als Allround Medewerker Watersportindustrie varieert al naar gelang het soort bedrijf en de bedrijfsgrootte. Je bent inzetbaar bij verschillende werkzaamheden binnen de watersportindustrie.

De invulling van jouw taken varieert met het soort bedrijf en de bedrijfsgrootte van het bedrijf waar je werkt. Bij grotere bedrijven, met name in de nieuwbouw van boten, kent dit beroep een aantal specialistische, kenmerkende werkzaamheden. Je onderhoudt en repareert met name jachten en installeert onderdelen van jachten, zoals motoren en installaties aan boord (gas, elektra en water) en brengt verfsystemen aan. Je werkt met diverse materialen en voert zowel aan exterieur (de buitenkant van het jacht) als interieur (de binnenkant van het jacht) reparaties uit.

Je zorgt voor een klantvriendelijke ontvangst van gasten/klanten en speelt een sleutelrol in de informatieverschaffing. Daarnaast bied jij diverse diensten aan en handel jij deze af. Ook voer je als Medewerker Watersportindustrie diverse hijs- en transportwerkzaamheden uit. Zo plaats (zet) en strijk je de masten, verzorg je de opslag van de masten, hijs je schepen in en uit het water, transporteer je schepen en – indien nodig – verzorg je het op een verantwoorde wijze opbokken van schepen. Je onderhoudt de afspuitplaats en de afmeerplaatsen en steigers. Tevens bedien en onderhoud je de eventuele pompinstallaties die onderdeel zijn van de afspuitplaats en hef je storingen op. Je helpt milieuproblemen te voorkomen. Daarnaast onderhoud je gebouwen, voorzieningen, accommodaties en winkels en voer je hier timmer-, schilder- en reparatiewerkzaamheden aan uit. Ten slotte onderhoud je machines, gereedschappen en materialen die je gebruikt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot allround medewerker maritieme techniek leer je vooral de technische kant kennen van pleziervaartuigen. Zo leer je reparaties uitvoeren en alles over dieselmotoren en elektrische installaties. Samenwerken en plannen is erg belangrijk in dit vak, hier krijg je dan ook les in.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Ten eerste moet je natuurlijk passie hebben voor schepen en jachten. Je werkt vaak in kleinere bedrijven, met gemiddeld zeven werknemers. Dit maakt dat een hands-on mentaliteit een echte vereiste is! Ook moet je kunnen omgaan met verschillende soorten mensen, verschillende gereedschappen en diverse materialen, zoals hout, metaal en kunststof

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Sneek - Firda (jongeren) BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.