HZ University of Applied Sciences

Watermanagement (B)

HBO-opleiding
34074
3 tot 4 jaar
Voltijd
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als je bent afgestudeerd kun je aan de slag als projectleider,
beleidsmedewerker, adviseur, beheerder en gebiedsontwikkelaar.
Jouw potentiële werkgevers vind je bij de overheid, waterschappen, adviesbureaus, natuurbeschermingsorganisaties
of drinkwatermaatschappijen. Dankzij jou kunnen we blijven leven in deltagebieden over
de hele wereld!

Opleidingsinhoud

Jaar 1
Tijdens je eerste studiejaar ontdek je ontdek je hoe een deltagebied, een gebied waar zee en rivieren samenkomen, is opgebouwd en welke risico’s deze gebieden kennen, zoals gebrek aan drinkwater bij droogte of overstromingen door hevige regenval. Je gaat aan de slag met de basis van biologie, ecologie, aardrijkskunde, chemie, beleid en management. In het eerste jaar leer je het hele vakgebied kennen, zodat je aan het einde van je eerste studiejaar weloverwogen een afstudeerrichting kunt kiezen. Naast de colleges op het gebied van Watermanagement krijg je ook les over projectmanagement, onderzoeksmethoden, Engels en internationalisering.

Jaar 2 tot en met 4: Aquatische Ecotechnologie
Kies je voor de afstudeerrichting Aquatische Ecotechnologie dan richt je je in jaar twee, drie en vier op biologie, ecologie, chemie, waterstromingen en het zuiveren van water. Je tweede studiejaar staat in het teken van chemische stoffen die door toedoen van de mens in het milieu terechtkomen. Ook leer je hoe de omgeving zich aanpast aan bijvoorbeeld meer of minder regen of de gevolgen van de zeespiegelstijging en hoe je met behulp van natuurvriendelijke oplossingen een overstroming kunt voorkomen. Je sluit het tweede jaar af met watertechnologie. In jaar drie kies je een minor: een
verbreding of verdieping van je opleiding. Kies er bijvoorbeeld voor om een half jaar aan een buitenlandse universiteit te studeren. Ook loop je stage bij een organisatie in binnen- of buitenland. In je laatste jaar bepaal je of je je wilt verdiepen in de ecologische of technologische aspecten van het vakgebied. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek waarbij je bijvoorbeeld onderzoekt wat de effecten zijn van een oesterrif op de golfhoogte en de verdediging van de kust of analyseert wat de gevolgen zijn van het zouter worden van de bodem en het grondwater door de zeespiegelstijging.

Jaar 2 tot en met 4: Delta Management
Als je voor de afstudeerrichting Delta Management kiest focus je op klimaat en ecologie, maar ook op wet- en regelgeving, waterveiligheid en omgevingsmanagement. In jaar twee bekijk je wat deltagebieden in de wereld met elkaar verbindt en waarin ze verschillen van elkaar. Hoe maak je een delta aantrekkelijk om in te wonen, te werken en te recreëren zonder de natuur te schaden? Je analyseert een Europese en een Amerikaanse delta. In jaar drie kies je een minor om je kennis te verbreden of te verdiepen. Tevens loop je een half jaar stage in Nederland of over de grens. Je kiest zelf bij welke organisatie je jouw kennis in de praktijk gaat brengen. In jaar vier verdiep je je in een Aziatische delta die bedreigd wordt door klimaatverandering. Je maakt met je projectgroep
een ruimtelijk ontwerp voor een deel van dit gebied waarbij je rekening houdt met de watervoorzieningen, kustbescherming, voedselproductie en mogelijkheden om het gebied
economisch te laten groeien. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek waarbij je bijvoorbeeld onderzoekt hoe een havengebied zich kan aanpassen aan een door klimaatverandering veranderende omgeving.

Vooropleiding

Voor de opleiding Watermanagement gelden de volgende toelatingseisen.

  • Havo Natuur en Techniek
  • Havo Natuur en Gezondheid
  • Havo Economie en Maatschappij
  • Vwo Natuur en Techniek
  • Vwo Natuur en Gezondheid
  • Vwo Economie en Maatschappij
  • MBO diploma (niveau 4)

Opleidingsduur

3-4

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken en excursies. Deze kosten zijn voor het 1e, 2e en 4e jaar ongeveer €300,- per jaar. In het derde jaar heb je geen extra kosten.

Vervolgopleiding

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt met deze opleiding masters volgen door heel Nederland en in het buitenland.

Mogelijke masters Aquatische Ecotechnologie
  • Master in Environmental and Resource Management
  • Master in Social-Ecological Resilience for Sustainable Development
  • Master in Water Technology
  • Master in Aquatic Ecology
  • Master in International Land and Water Management
  • Master in Marine Biodiversity and Conservation

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als je voor Watermanagement kiest word je opgeleid tot watermanager die technische oplossingen kan ontwikkelen om een betere leefomgeving voor mens en dier te creëren. Je houdt je bezig met water, de natuur, de inrichting van gebieden en technologie. Tijdens de opleiding verdiep je je in biologie en ecologie, techniek, gebiedsontwikkeling (ontwerpen), waterkwaliteit, bestuurlijke vraagstukken, overstromingsrisico’s en wereldwijde culturele en klimatologische verschillen. Vanaf je eerste lesdag ga je aan de slag met vraagstukken die rechtstreeks uit je toekomstig werkveld komen, waardoor je theorie en praktijk leert combineren en goed wordt voorbereid op je toekomstige carrière. Daarnaast ga je vaak het veld in om een gebied te onderzoeken.

De opleiding kent twee afstudeerrichtingen: Aquatische Ecotechnologie en Delta Management. In jaar één maak je kennis met beide specialisaties, zodat je na je eerste jaar één kunt bepalen welke richting het beste bij je past. Vanaf jaar twee verdiep je je verder in één van de afstudeerrichtingen. Bij Aquatische Ecotechnologie ga je aan de slag met waterstromingen, waterkwaliteit en planten en dieren in het water. Doordat zowel de zeespiegel stijgt als de bodem van het gebied waarin we wonen daalt, wordt het risico op overstromingen groter. Je leert daarom alles over de kracht van water en natuurvriendelijke kustverdediging.
Ook leer je hoe we water zo kunnen zuiveren dat je het kunt drinken en kunt gebruiken voor voedselproductie. Bij Delta Management staat gebiedsontwikkeling centraal. Hierbij werk je aan projecten waarin wet- en regelgeving, waterveiligheid, management, marketing en interculturele communicatie samenkomen. Je houdt hierbij rekening met de diverse belangen van de gebruikers in de gebieden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Middelburg - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.