NHL Stenden Hogeschool

Toegepaste Bedrijfskunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Denk jij in oplossingen en niet in problemen? Beschik je over leidinggevende capaciteiten, kan je goed organiseren en spreekt het je aan om verantwoordelijk te zijn voor een afdeling, vestiging of project? Dan is de HBO opleiding Toegepaste Bedrijfskunde iets voor jou!

Doeltreffend organiseren
Organisaties veranderen in hoog tempo. Processen worden steeds ingewikkelder en bedrijfsactiviteiten moeten steeds doeltreffender georganiseerd worden.
Kortom er is een groeiende behoefte aan goed geschoolde allround bedrijfskundigen die verantwoordelijkheden niet uit de weg gaan en probleemoplossend kunnen werken.

Opleidingsinhoud

De HBO opleiding Toegepaste Bedrijfskunde bestaat uit drie fasen: het propedeusejaar, de hoofdfase en afstudeerfase.

Propedeuse jaar
Het eerst jaar van de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde is je propedeuse jaar. Je krijgt inzicht in bedrijfsprocessen, diverse managementstijlen, het beheer van financiële middelen en materialen en je leert ‘de klant’ kennen. Wie zijn zij, wat willen zij en hoe komen zij tot hun wensen? Daarnaast oriënteer je je tijdens het eerste jaar op de kernactiviteiten van Toegepaste Bedrijfskunde. Je krijgt vakken zoals: communicatievaardigheden, economie, informatie- en communicatietechnologie en recht.

Hoofdfase (tweede en derde jaar)
In de hoofdfase vertaal je de kennis van de propedeusefase naar managementtaken, -problemen en -theorieën. Met als doel inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering van een organisatie.
Je geeft leiding aan eerstejaars studenten Toegepaste Bedrijfskunde binnen het leerbedrijf van de opleiding. Aspecten die aan de orde komen zijn personeelsbeleid, marketing, sales, managementvaardigheden, informatie management en kwaliteitscontrole.

In het laatste deel van de hoofdfase komen managementtaken op een strategisch niveau aan bod. In deze fase staan je leidinggevende capaciteiten en je visie op management centraal. Je krijgt te maken met financieel management, human resource management en customer relations management. Tijdens de praktijkmodulen ben je manager van een afdeling in het leerbedrijf.

Afstudeerfase (vierde jaar)
In de afstudeerfase van de HBO opleiding Toegepaste Bedrijfskunde ga je dieper in op diverse kanten van een managementfunctie. Deze fase kan je naar eigen inzicht invullen. Je kan keuzemodulen volgen, werkervaring opdoen of op uitwisseling naar het buitenland gaan!

Je loopt in deze periode stage en voert als afstudeeropdracht een onderzoek uit.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.