HBO Financiele Rapportage en Analyse (FRA) klassikaal

HBO-opleiding
XOIKL046
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het HBO deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse (FRA) is voor iedereen die interesse heeft in statistiek en financiële rapportage en analyse. Denk bijvoorbeeld aan financiële en economische medewerkers die kennis van bedrijfseconomische statistiek willen opdoen en op basis van administratieve gegevens een juiste rapportage en analyse willen kunnen leveren.

De inhoud van dit deelprogramma bestaat uit een module van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool. Het deelprogramma is een goede voorbereiding op de bacheloropleiding, maar is ook als opleiding op zich zeer interessant en volledig.

Interactieve klassikale bijeenkomsten (iedere 2-3 weken, overdag of in de avond) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met thuisstudie, doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

Doelgroep HBO deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse klassikaal
Het deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over financiële rapportage, analyse en statistiek. Bijvoorbeeld voor werknemers die binnen een bedrijf een controlerende of onderzoekende rol hebben of geconfronteerd worden met onderzoeksresultaten en deze moeten interpreteren en rapporteren.

Einddoel
Na afloop van het HBO deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse (FRA) heeft de student kennis op het gebied van bedrijfsstatistiek en financiële rapportage en analyse.

Bedrijfsstatistiek
De student heeft kennis van en inzicht in de volgende begrippen:

Statistisch onderzoek
Tabellen
Grafieken
Frequentieonderzoek
Karakteristieke grootheden
Verhoudingsgetallen
Correlatieonderzoek
Tijdreeksanalyse
Bedrijfseconomische statistiek
Financiële rapportage en analyse
Informatieverstrekking door samenstelling van overzichten, calculaties en analyses ten behoeve van het beleid.
Het toepassen van kostencalculaties zoals integrale en differentiële calculaties.
Het opstellen van standaardkostprijsberekeningen, verrekenprijzen en prijscalculaties, een liquiditeitsoverzicht en een kasstroomoverzicht
Het berekenen en administratief verwerken van statisch gevormde voorzieningen en het statisch toetsen van dynamisch gevormde voorzieningen.
Het beoordelen van de financiële positie op basis van kengetallen: liquiditeitsratio’s (current ratio, quick ratio en netto werkkapitaal), solvibaliteitsratio’s (debt ratio, interest coverage ratio), rentabiliteitsratio’s (REV, RTV, RVV en het financiële hefboomeffect), activiteitenratio’s (omloopsnelheid vermogen, omloopsnelheid voorraden), gemiddelde krediettermijn debiteuren en crediteuren, gemiddelde opslagduur voorraden, billing ratio
Het toetsen van strategisch beleid met behulp van aan de Balanced Scorecard gelieerde prestatiemaatstaven
Uit een proef- of saldibalans kunnen samenstellen van: een balans volgens de wettelijk voorgeschreven modellen en een winst- en verliesrekening volgens het functionele en categorale model

Heb je interesse in deze opleiding? Vraag hier de gratis informatie aan.

Opleidingsinhoud

Opzet van het HBO deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse klassikaal
Deze opleiding wordt overdag aangeboden op vrijdag of zaterdag of ’s avonds op maandag, dinsdag of donderdag. Bij de dagopleiding zijn er 4 bijeenkomsten, bij de avondopleiding 8 bijeenkomsten.

Tijdens de bijeenkomsten wordt onder begeleiding van een ervaren docent gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van de lesstof, maar discussie met studiegenoten, samenwerken aan (business)cases, boeiende presentaties en examentraining. De

Inhoud
Het deelprogramma Financiële Rapportage en Analyse bestaat uit twee onderdelen: Bedrijfsstatistiek en Financiële Rapportage & Analyse.

Bedrijfsstatistiek
Het doel van het onderdeel Statistiek is het leren toepassen van statistische methoden en technieken om gegevens te kunnen omvormen tot bruikbare informatie voor een onderneming. Er wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

Tabellen en grafieken
Gecombineerde grafieken
Frequentieverdelingen
Centrale tendentie
Spreidingsmaatstaven
Indexcijfers
Tijdreeksen: analyse en prognoses
Correlatie en regressieanalyse
Marktonderzoek en vraaganalyse
Bedrijfsstatistiek
Financiële rapportage en analyse
In het onderdeel financiële rapportage en analyse gaat het over:

Voorzieningen
De balanced scorecard
Het beoordelen van een onderneming op basis van financiële kengetallen
Kostprijsberekeningen, liquiditeits- en kasstroomoverzicht
Kostenplaatsenmethode, budgetten en seizoensinvloed
Diverse overzichten, calculaties en analyses ten behoeve van het beleid
Het toepassen van kostencalculaties
De eindbalans en de winst-en-verliesrekening

Vooropleiding

Er is geen vooropleidingseis, maar om het examen goed te kunnen maken is het aan te raden om de modules Inleiding Bedrijfsadministratie en Inleiding Bedrijfseconomie eerst af te ronden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen