HBO Persoonlijkheidsleer

HBO-opleiding
XOIHDP052
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wat beweegt mensen? Waarom doen mensen zoals ze doen en wat maakt elk mens uniek? Over deze en andere vragen gaat het HBO-deelprogramma Persoonlijkheidsleer. In de opleiding is bovendien aandacht voor de afgeleide therapeutische methodieken. Een boeiende opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in mensen. De opleiding Persoonlijkheidsleer vormt bovendien een prima kennismaking met het vakgebied en biedt een goede opstap voor een vervolgstudie op het gebied van psychologie.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie van Hogeschool. Je behaalt 7 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor het theoriegedeelte van de module Persoonlijkheidsleer toegepaste psychologie.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Persoonlijkheidsleer bestemd
De opleiding Persoonlijkheidsleer is voor iedereen die geïnteresseerd is in de mens en zijn persoonlijkheid en voor iedereen die op HBO-niveau kennis over persoonlijkheidsleer wil opdoen. De opleiding is zeker een aanrader voor iedereen die met mensen werkt. Bijvoorbeeld voor sociaal werkers of groepswerkers.

Opleidingsinhoud

De opleiding biedt een grondige basiskennis van de persoonlijkheidsleer, een van de belangrijkste disciplines van de psychologie. De volgende onderwerpen aan bod:

  • Persoonlijkheid
  • Historie
  • Het conflictmodel
  • Therapeutische toepassing van het conflictmodel
  • Behaviorisme
  • Gedragstherapie
  • Het zelfverwezenlijkingsmodel
  • Toepassingen van zelfverwezenlijkingstheorieën
  • Het consistentiemodel
  • Toepassingen van consistentietheorieën
  • Situatievormen en evaluatie van psychotherapie.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool.

Flexibel examen afleggen
Bij deze opleiding zijn een of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Dus: geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af waardoor de uitslag snel bekend is.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Persoonlijkheidsleer van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO- werk- en denkniveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 269,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen