HBO Professionele communicatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Mensen communiceren de hele dag, zowel privé als op het werk. En dat verloopt niet altijd even gemakkelijk. Een gesprek of ontmoeting gaat weleens moeizaam. Er wordt te weinig informatie gegeven, de informatie is niet gestructureerd genoeg of er wordt onvoldoende geluisterd. Het HBO-deelprogramma Professionele communicatie geeft inzicht in allerlei aspecten die een rol spelen bij het effectief mondeling en schriftelijk (zakelijk) communiceren. Deze opleiding leert je beter gesprekken te voeren en presentaties te geven, effectiever te vergaderen en betere zakelijke teksten te schrijven.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Commerciële economie van Hogeschool. Je behaalt 3 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de module Professionele communicatie.

Let op: de opleiding start per 1 februari. Schrijf nu alvast in!

Voor wie is het HBO-deelprogramma Professionele communicatie bestemd
De opleiding Professionele communicatie is bestemd voor iedereen die zijn of haar manier van communiceren op een professionele manier wil verbeteren. En voor iedereen die op HBO-niveau kennis wil opdoen van zakelijke en professionele communicatie.

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In het theoretische gedeelte komen de basisbegrippen van communicatie aan bod en wordt het toepassen van de belangrijkste communicatiemodellen behandelt. In het praktijkgedeelte worden de geleerde communicatievaardigheden toegepast in de praktijk.

De structuren voor het opstellen van rapportages komen aan bod en je leert welke gesprekstechnieken je kunt gebruiken bij een presentatie. Al deze theorieën worden gekoppeld aan de dagelijkse praktijk. Op deze manier geeft de opleiding meer inzicht in effectief communiceren en kun je je vaardigheden direct toepassen.

De volgende aspecten komen in dit deel aan bod:

  • basisbegrippen van communicatie
  • structuur in communicatie
  • schriftelijke communicatie
  • mondelinge communicatie.

Het praktische gedeelte behandelt per hoofdstuk een specifieke communicatievaardigheid. Luisteren, presenteren en diverse vormen van gesprekken komen aan bod. Daarnaast voer je op je werk praktijkopdrachten uit. Eventueel vul je deze aan met video-opnames. Ook vindt er een mondelinge lesdag plaats.

Het praktische deel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • luistervaardigheden
  • 2-gesprekken
  • omgaan met belangen en conflicten
  • groepsgesprekken/vergaderen
  • presenteren/instructie geven
  • schrijven/rapporteren.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Training
2 keer per jaar wordt er bij voldoende belangstelling op een zaterdag een trainingsdag georganiseerd. Tijdens de trainingsdag worden onder meer gespreks- en presentatievaardigheden geoefend. Aan de hand van een aantal praktijkcases worden een aantal praktische vaardigheden, zoals het voeren van zakelijke tweegesprekken, het geven van een presentatie en het deelnemen aan een vergadering geoefend. Deze vaardigheden worden vervolgens beoordeeld. Deze dag is uiteraard niet verplicht, maar zeker de moeite waard.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Professionele communicatie van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de module Professionele communicatie bij de HBO-bacheloropleiding Commerciële economie.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Een vooropleiding op HAVO- of MBO-niveau is wel wenselijk.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 299,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen