EDUmatch

Touringcarchauffeur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In je werk als Touringcarchauffeur vervoer je personen in een touringcar, eventueel voorzien van een aanhangwagen of ski-bak. Dit vindt plaats binnen de door wet- en regelgeving bepaalde kaders. Als Touringcarchauffeur werk je in de infrastructuur van Nederland en andere Europese landen. De chauffeur heeft te maken met onregelmatige diensten. In de touringcarbranche worden verschillende vormen van vervoer onderscheiden, onder andere schoolvervoer, groepsvervoer voor bedrijven, versterkingsritten voor het openbaar vervoer, dagtochten en meerdaagse reizen in binnen- en buitenland

Voor elke reis geldt dat de Touringcarchauffeur het visitekaartje is van het bedrijf waar hij voor werkt maar ook voor de bedrijfstak. Van jou als Touringcarchauffeur wordt verwacht dat je klantvriendelijk en een behulpzame gastheer bent met respect en een open houding. Jouw sociale vaardigheden zijn veelal doorslaggevend voor het succes van de reis.

De beroepsactiviteiten van de Touringcarchauffeur worden hoofdzakelijk individueel uitgevoerd ten dienste van de klanten. Dit vergt een grote mate van verantwoordelijkheid, sociale vaardigheden en een klantgerichte instelling. Je hebt een uitvoerende rol en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk: Jij zorgt te allen tijde voor het zo zorgvuldig, comfortabel en veilig mogelijk uitvoeren van een reis. Je bent voor de klant het eerste aanspreekpunt. Het verzorgen van de catering alsmede entertainment kunnen afhankelijk van het soort reis een onderdeel vormen van je werkzaamheden. Als de situatie dat vereist, moet je snel en doelmatig wijzigingen kunnen aanbrengen in de route en het reisprogramma. Je bent daarnaast verantwoordelijk ten opzichte van de touringcar, jezelf, je passagiers en medeweggebruikers. Je handelt in lijn met deze verantwoordelijkheid en betracht daarbij de nodige zorg voor materieel, milieu, veiligheid en economisch werken. Als Touringcarchauffeur neem je bij calamiteiten en/of klachten van passagiers contact op met je werkgever.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij hoe je een touringcar bestuurt. Naast je rijvaardigheid leer jij ook hoe je het beste kunt communiceren met mensen. Je wordt immers opgeleid voor een dienstverlenend vak, communicatie is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer er de mogelijkheid bestaat dat je gaat rijden buiten Nederland zijn verschillende talen ook van belang om onder de knie te krijgen. Binnen de opleiding wordt vaak Duits en Engels aangeboden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een sociaal persoon die gemakkelijk een praatje met jan en alleman maakt. Je bent klantvriendelijk en een gastvrije uitstraling. Je vind zelfstandig werken geen probleem en bent flexibel ingesteld. Dit is van belang aangezien het beroep te maken heeft met veel verschillende diensten en ploegen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.