HBO-Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

HBO-opleiding
XOI114
48 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
Bachelor of Education (B Ed)

Kun jij goed met kinderen omgaan en vind je het een uitdaging om antwoord te geven op hun, vaak lastige, vragen? Wil jij graag voor de klas staan en kinderen helpen zich te ontwikkelen? Met de HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO) van Hogeschool kun je nu leraar worden via flexibele thuisstudie. Je wordt opgeleid tot een vakbekwame, kindgerichte en innovatieve leraar in het basisonderwijs die beschikt over professionele vaardigheden en benodigde vakkennis. Je haalt het internationaal erkende HBO-bachelorgetuigschrift Lerarenopleiding Basisonderwijs waarmee je de titel Bachelor of Education mag voeren. Met deze titel kun je lesgeven in de groepen 1 t/m 8. Ook is het mogelijk om aan de slag te gaan binnen andere richtingen in het onderwijsveld als leerlingbegeleiding, de organisatie van buitenschoolse activiteiten en ICT.

Het beroep
De moderne leraar is niet alleen de onderwijzer die kennis overdraagt en huiswerk en proefwerken nakijkt. Als docent heb je steeds meer een taak als coach, die leerlingen motiveert en enthousiast maakt. Je bent ook een mentor, een begeleider bij wie ze aan kunnen kloppen als ze een probleem hebben. De functie is enorm afwisselend. Want elke leerling is uniek. Aan jou de dankbare taak om hem te begeleiden en op een waardevolle manier aan zijn opvoeding en toekomst bij te dragen.

De onderwijsmarkt is breed en veelzijdig. Behalve lesgeven, kun je je in het onderwijswerkveld ook richten op leerlingbegeleiding, de organisatie van buitenschoolse activiteiten en ICT. De opleiding is in de eerste plaats een lerarenopleiding, maar een werkomgeving buiten het onderwijs is ook zeer goed mogelijk.

Inhoud van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
Het curriculum van de HBO Lerarenopleiding Basisonderwijs is opgebouwd uit acht thema’s. Binnen elk thema is gekozen voor een specifieke thematische invulling. Daarnaast verricht je in de propedeuse onder begeleiding enkele praktijkopdrachten.

Aan het einde van de propedeuse laat je zien dat je ‘hoofdfasebekwaam’ bent. De hoofdfase gaat dieper in op de stof en je werkt geleidelijk toe naar meer zelfstandigheid in uitvoering van taken in de beroepspraktijk. Aan het eind van de hoofdfase toon je aan dat je ‘afstudeerbekwaam’ bent. De afstudeerfase (de LiO-stage) is gericht op zelfstandig werken en het onder eigen verantwoordelijkheid uitvoeren van taken in de beroepspraktijk. Na het succesvol afronden van de afstudeerfase ben je ‘startbekwaam’ voor een baan op de arbeidsmarkt!

Studieprogramma HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
Het studieprogramma van de opleiding bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase. De opleiding wordt afgesloten met een LiO-stage (=Leraar in Opleiding) en een afstudeeropdracht. In onderstaand studieprogramma staat aangegeven welke modules je kunt verwachten. De studiepunten (EC’s) geven een indicatie van de relatieve omvang per module.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Beroepspraktijkvorming (stage)
De praktijk vormt een belangrijk deel van de opleiding. Op de werkplek leer je onder meer hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Vanaf het eerste jaar doe je ervaring op in de praktijk. Heb je al een baan als onderwijsassistent of onbevoegd docent? Dan kun je je baan gebruiken als werkplek en daarmee werk en studie combineren. Omdat je veel praktijkspecifieke opdrachten binnen de praktijk uit moet voeren, is het van essentieel belang, een praktijkplek te hebben. Dit betekent dat je vanaf de propedeuse tijdig op zoek moet naar een geschikte school.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt o.a. gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Houdt daarnaast rekening met een uitgave van
€ 650,– in de propedeuse (2012-2013) voor aanvullende vakliteratuur.

Digitale leeromgeving
Via Campus, de digitale leeromgeving, is de docent altijd bereikbaar voor vragen. Campus biedt daarnaast tal van innovatieve studietools, zoals assessments, een digitaal portfolio en een unieke online kennistrainer (ook voor op je smartphone). Bovendien worden bij steeds meer opleidingen online hoorcolleges aangeboden om bepaalde onderwerpen uit de lesstof te verduidelijken of uit te lichten.

Contactdagen
Tijdens de opleiding vinden er 7 contactdagen plaats. Deze dagen hebben betrekking op communicatietrainingen, het nabootsen van praktijkcases. De kosten voor al deze contactdagen zijn inbegrepen in het collegegeld.

Examen
De meeste modules worden afgesloten met een examen of een eindopdracht. De thema’s worden afgerond aan de hand van een praktijkintegratieopdracht voor het digitaal portfolio. In dit portfolio laat je zien dat je de beroepstaken beheerst.

Flexibel examen afleggen
Bij deze opleiding zijn er meerdere examens flexibel. Dit betekent dat er iedere werkdag examen gedaan kan worden op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als je er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Vrijstellingen
Vrijstellingen aanvragen is pas mogelijk vanaf februari 2014.

Vooropleiding

Een HAVO-, VWO- of MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over bovengenoemde diploma’s, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan is het mogelijk om via de 21+-regeling toch toegelaten worden tot een HBO-opleiding. Dit kan op twee manieren; door het afleggen van een 21+ toelatingsexamen of door een toelatingsonderzoek.

Opleidingsduur

48 maanden

Kosten

48 X € 155,-

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen