HBO Onderwijskwaliteit

HBO-opleiding
XOIHDP121
2 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Onderwijskwaliteit
Onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen

Goed onderwijs begint bij goede docenten. Het HBO-deelprogramma Onderwijskwaliteit besteedt daarom ruim aandacht aan de rol van de leraar als professionele collega. Deze opleiding is alleen bij Hogeschool te volgen.

Als docent werk je samen met je collega’s aan het verhogen van de onderwijskwaliteit. Deze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden die je daarbij nodig hebt. Je leert o.a. over klassenmanagement, schoolorganisatie en ICT. Ook wordt ingegaan op het omgaan met inspectierapporten.

Het HBO-deelprogramma Onderwijskwaliteit is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules binnen die HBO-bacheloropleiding

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Onderwijs moet voldoen aan kwaliteitseisen. Maar hoe worden deze eisen bepaald? En hoe zorg je er als docent voor dat deze eisen worden nageleefd? In dit HBO-deelprogramma mak je kennis met de belangrijkste begrippen op het gebied van onderwijskwaliteit. Ook gaan we in op de verschillende instanties en belanghebbenden die hierbij een rol spelen.

Allereerst leer je wat onderwijskwaliteit inhoudt en worden een aantal kwaliteitsmodellen behandeld. Ook leer je hoe deze worden toegepast binnen het onderwijs. Verschillende visies op onderwijskwaliteit passeren daarbij de revue. Ook wordt ingegaan op meetinstrumenten. Hoe meet je de kwaliteit van het onderwijs?

Daarnaast wordt de vraag behandeld wie de onderwijskwaliteit bepaalt. Daarbij gaan we in op de rol van docenten, studenten en beleidsmakers. Ook het begrip accreditatie en de rol van de Onderwijsinspectie worden besproken.

Tot slot wordt ingegaan op het op peil houden en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Hoe vertaal je bv. inspectierapporten naar concrete verbetermaatregelen en actieplannen?

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

2 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen