HBO Taalkunde

HBO-opleiding
XOIHDP123
5 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Taalkunde
Onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen - specialisatie Nederlands

In dit deelprogramma wordt uitgebreid ingegaan op de taalkunde van het Nederlands. Je doet grondige kennis op over o.a. grammatica, zinsontleding, spelling, klankleer, vormleer en betekenisleer.

Na afronding van dit deelprogramma heb je je kennis van de taalkunde van het Nederlands aanzienlijk vergroot. Je kent de regels, kunt deze moeiteloos toepassen en op heldere wijze uitleggen aan leerlingen.

Het HBO-deelprogramma Taalkunde is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen - specialisatie Nederlands. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules binnen die HBO-bacheloropleiding.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Dit deelprogramma bestaat uit twee modules.

Taalkunde[/b[
In deze module leg je een stevige basis op het gebied van de traditionele grammatica. Je leert de grammaticale regels van de enkelvoudige en de samengestelde zin en de regels op het gebied van spelling en interpunctie. Je raakt vertrouwd met de bijbehorende begrippen en leert de regels foutloos toepassen en uitleggen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. zinsbouw, redekundig ontleden, taalkundig ontleden, spelling en leestekens.

Bekwaam in taalkunde

Met deze module verdiep en versterk je je kennis op het gebied van taalkunde. Je leert o.a. over taalstructuren en welgevormdheid, taalverwerving, taalgebruik en taalvariatie. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a syntaxis (zinsleer), fonetiek en fonologie (klankleer en –structuur), morfologie (vormleer) en semantiek (betekenisleer). Na afronding van deze module heb je grondige kennis van het schoolvak Nederlands zoals dat door alle leerjaren heen wordt gegeven. Bovendien ben je in staat aan je leerlingen duidelijk te maken wat de relevantie van dit onderdeel is voor het dagelijks leven, voor werk en wetenschap.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

5 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen