Christelijke Hogeschool Windesheim

M Leraar Godsdienst

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Leerlijnen

In het competentiegerichte onderwijs is een aantal leerlijnen te onderscheiden:

conceptuele leerlijn: algemene theologische theorie die ondersteunend is voor alle competenties
beroepsgerichte leerlijn: training van de beroepsvaardigheden en integratie van beroepspraktijk
competentiegericht aangeboden vaktheorie
reflectieve leerlijn: analyseren van en reflecteren op leer- en werkervaringen
onderzoeksleerlijn: uitvoeren van zelfstandig praktijkonderzoek op masterniveau

Werkvormen

Tijdens uw opleiding wisselt u theorie en praktijk af. U doet literatuurstudies, volgt colleges en ontwerpt lessen en beroepsopdrachten die u vervolgens uitvoert in uw eigen werksituatie. Ook werkt u regelmatig samen met uw medestudenten. U neemt praktijkstiuaties mee als leerstof. Dit noemen wij werken met kenmerkende beroepssitaties.

Kenmerkende beroepssituaties

Bij het vormgeven van de inhoud van de master zijn we uitgegaan van de volgende beroepen en kenmerkende beroepssituaties:

leraar/ geestelijk verzorger: lesgeven in de bovenbouw (havo/vwo)/ geestelijke verzorging bieden bij complexe, meervoudige problematiek
teamleider, coach: leiding geven
ontwikkelaar, innovator: doen van onderzoek op grond van fenomenen, methodiek ontwikkelen, proces begeleiden
onderzoeker

Afstuderen: twee varianten

U kunt kiezen tussen twee afstudeervarianten. Wilt u de eerstegraads bevoegdheid tot leraar godsdienst en levensbeschouwing, kies dan voor de afstudeervariant Eerstegraads Leraar. Het is ook mogelijk dat u zich wilt ontwikkelen tot geestelijk verzorger of pastoraal werker op masterniveau. In dat geval kunt u kiezen voor de afstudeervariant Geestelijk Verzorger. In het derde jaar van uw opleiding studeert u af door het doen van evidence based onderzoek.

Opleidingsinhoud

U leert vanuit de onderwijspraktijk innovaties tot stand brengen.

Bent u geestelijk verzorger en wilt u vanuit de praktijk uw expertise vergroten? Dat kan via het uitstroomprofiel geestelijk verzorger.

Behaal uw eerstegraads bevoegdheid

U groeit met deze master in uw rol als expert op het gebied van godsdienst, levensbeschouwing, identiteit en ethische vragen. Met de eerstegraads bevoegdheid kunt u lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het middelbaar en hoger beroepsonderwijs of de volwasseneneducatie. U kunt managementtaken uitvoeren en een leidende rol innemen bij vragen rond levensbeschouwing bij leerlingen en collega’s. Bij vragen rond de identiteitsvorming van uw school bent u inhoudelijk expert.

Geestelijk verzorger op masterniveau

U kunt tijdens deze master kiezen voor de beroepsvariant geestelijk verzorger. U vergroot daarmee uw expertise op het gebied van vakkennis, leiderschap, theologie en identiteit. U leert hoe u als vakspecialist leiding geeft in complexe taken. U kunt bijvoorbeeld veranderstrategieën voor het pastoraat ontwikkelen, beleid rond identiteit in de organisatie uitstippelen en conflicten in de organisatie beslechten.

Studiebegeleiding

Docenten van de opleiding begeleiden uw leerproces tijdens bijeenkomsten, maar ook digitaal. Een studiecoach begeleidt u in uw studieloopbaan. Uw school of pastoraat fungeert als opdrachtgever van diverse projecten en is verantwoordelijk voor de aansturing en facilitering daarvan.

Kwaliteitswaarborg

De inhoud van de master is gebaseerd op voortdurend onderzoek naar de beroepspraktijk. Wij overleggen bijvoorbeeld met scholen, de besturenraad, kerken, zorginstellingen, diaconale organisaties en vrijgevestigde theologen. De inhoud is ook onderwerp van gesprek tijdens onze overleggen met collega-instellingen die theologische opleidingen verzorgen.

De studenten zijn enthousiast over deze master door:

de inhoud van de vakken
beroepsgericht: het geleerde meteen kunnen implementeren in hun beroep
levert nieuwe inzichten op: theologisch en vakgericht

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Wanneer je na het behalen van je master verder wilt studeren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een tweede master gaan doen (in dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied). Je kunt ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en richten zich op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.