Maatregelen en tips om zelf werkdruk te verlagen

07 november 2017

Vijf pilotscholen onderzochten ?Samenwerken aan werkdruk?
Maatregelen en tips om zelf werkdruk te verlagen
Wat kunnen schoolleiders en leraren zelf doen aan het verlagen van de werkdruk? Vijf scholen zijn het afgelopen jaar in de pilot ?Samenwerken aan werkdruk? met die vraag aan de slag gegaan. Het Arbeidsmarktplatform PO verzamelde diverse resultaten en tips uit de pilot.
Werkdruk verlagen is een van de grote uitdagingen binnen het primair onderwijs. Bijna twintig procent van de leraren heeft last van overbelasting. De vijf scholen ontdekten via een pilot hoe schoolleider en team samen de werkdruk op hun school kunnen verlagen. Het Arbeidsmarktplatform PO geeft daar een overzicht van.
Zo zijn er whitepapers waarin successen en tips zijn beschreven om de werkdruk te verlagen, is er een video met een bewezen aanpak van TNO, een interview met een schoolleider uit Almere die stopte met groepsplannen op haar school en een interview met de CvB-voorzitter van Stichting De Haagse Scholen die binnenkort alle 52 scholen binnen de stichting hun bronnen van werkdruk in kaart laat brengen.
Het Arbeidsmarktplatform wijst ook op de mogelijkheid voor scholen met plannen op het gebied van werkdruk, verzuim, vitaliteit of loopbaanontwikkeling om (maximaal 5000 euro) cofinanciering via Duurzame inzetbaarheid aan te vragen. Deze plannen moeten voor 15 november ingediend worden.
Downloads en links
Whitepaper Samenwerken aan werkdrukSamenwerken aan werkdruk in het primair onderwijs (video bewezen aanpak van TNO) Stichting De Haagse Scholen wil regie over werkdruk bij werknemer (interview)Grip op werkdruk (interview met Joke Walda van De Compositie in Almere) White paper Haal de druk van de klas! (met de banenafspraak)Cofinanciering Duurzame inzetbaarheid: dien uw plan in voor 15 november
Gepubliceerd op: 7 november 2017
Printvriendelijke versie van deze pagina
Thema's Werkdruk
Doelgroep(en) Primair onderwijs
 
Deel dit artikel
Zicht op pensioen (Herziene versie januari 2017)
Meer informatie