Masterclass: Grensoverschrijdend/antisociaal gedrag

09 november 2017
18-11-2017

18
nov
Masterclass: Grensoverschrijdend/antisociaal gedrag
Ben je een professional en wil jij je kennis, attitude en vaardigheden verrijken? In de masterclass leer je meer over methodieken, theorieën en onderzoek.
Je kunt de masterclass zien als een ?laboratorium? waar je elkaar onder leiding van een docent ontmoet en waar scholing en uitwisseling de leidraad vormen. Dit draagt bij aan je professionaliteit, zodat je kunt voldoen aan de specifieke beroeps- en opleidingseisen binnen de huidige, snel veranderende gz-sector.
De organisatie is in handen van de master Psychomotorische Therapie van Windesheim en de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT), en in kennisgeving met de werkveldgroep LVB van de NVPMT.
Voor wie?

Professionals met een afgeronde opleiding Psychomotorische Therapie (Nederland of België) op minimaal bachelorniveau
Studenten van de Master Psychomotorische Therapie

Aangevuld met werkervaring binnen LVB en/of met het thema grensoverschrijdend/antisociaal gedrag. 
Voor de deelnemer is het van belang dat hij de mogelijkheid heeft om binnen zijn eigen praktijk/organisatie de verworven kennis in de praktijk te kunnen brengen.
Grensoverschrijdend/antisociaal gedrag
In de Masterclass verdiep je je in methodische opbouw, praktische aanpak en theoretische verantwoording van de PMT-behandeling bij grensoverschrijdend en/of antisociaal gedrag (seksueel geweld, drank en drugsproblematiek, vandalisme en antisociaal gedrag op school en gezinssituaties). De Masterclass is ontwikkeld vanuit de werkvelden LVB & forensische psychiatrie, het is mogelijk de aangeboden theorieën en praktische oefeningen te vertalen naar toepassing in andere werkvelden waar grensoverschrijdend gedrag een rol speelt en waar het item: 'eigen verantwoordelijkheid' bij deze problematiek een vergeten, maar juist onderscheidende interventie is in de behandeling. Te denken valt aan werkvelden jeugdbehandeling en onderwijs.
Onderbouwing en onderzoek
Er wordt aangesloten bij relevante literatuur en onderzoeksresultaten rond het thema grensoverschrijdend/ antisociaal gedrag. Op basis hiervan en op basis van praktijkervaringen is het GG6 programma ontwikkeld. Dit GG6 programma herkent zich in een combinatie van het bio-psychosociale model  (Marshall & Barbaree, 1990), het Delictscenario (van Beek & Mulder, 1991), en het Good Lives Model (Ward, Mann & Gannon, 2007 ). Verder wordt gebruik gemaakt van motivatietechnieken uit Topsport Nl en de directieve therapie. De vernieuwde uitgave van GG6, werkboek voor coaching & therapie (Grijpma, 2017) wordt gepresenteerd. Ook is er aandacht voor het doen van effectmeting met de RVC Monitorlijst (Recidive Voorkomende Competentie), die een betrouwbaar en valide meetinstrument blijkt te zijn voor het multidisciplinair monitoren van de vooruitgang en het beoordelen van de effecten van deze behandeling bij grensoverschrijdend/ antisociaal gedrag. (Koster, 2010; Raalte, 2014). 
Tijd en locatie
De masterclass vindt plaats op zaterdag 18 november, van 9.30 - 17.00 uur en zaterdag 20 januari van 9.30 - 17.00 uur op Windesheim in Zwolle.
Routebeschrijving
Programma
De masterclass bestaat uit een studiedag en een vervolgbijeenkomst. In de eerste studiedag wordt theorie afgewisseld met praktijk. De interactie tussen docent en deelnemers onderling staat centraal. Er wordt uitgegaan van persoonlijke competenties van de deelnemers. 
Tussen de studiedag en de vervolgbijeenkomst wordt verwacht dat de deelnemers met het geleerde aan de slag gaan. Voor de vervolgbijeenkomst wordt ter voorbereiding casuïstiek schriftelijk ingediend, waarbij praktijkervaringen, vragen en knelpunten aangegeven worden. Deze casuïstiek wordt vervolgens door de docent en in interactie met de deelnemers besproken om zo tot verdieping en eventuele bijsturing  te komen van het therapeutisch handelen om het geleerde ook op termijn te laten beklijven in de uitoefening van het vak.
Voorbereiding
We vragen je voorafgaand aan de masterclass je cv te sturen, evenals een aantal vragen te beantwoorden over jouw ervaring op het gebied van deze problematiek (grensoverschrijdend/antisociaal gedrag) en je verwachtingen van de masterclass. De deelnemers bereiden zich voor op de masterclass door het bestuderen van vooraf opgegeven literatuur, welke wordt verstrekt na bevestiging van deelname.
Download hier het vragenformulier (je ontvangt deze ook bij je bevestigingsmail)
Studielast
De masterclass heeft een studiebelasting van in totaal 28 uur: 14 contacturen en 14 uur zelfstudie (voorbereiding, literatuur en (eind)opdrachten).
Docenten

Annematt Collot d?Escury-Koenigs
Annematt Collot d?Escury-Koenigs, gz psycholoog, K & J specialist, Universiteit van  Amsterdam. Zij werkt aan de Universiteit van Amsterdam, faculteit Psychologie, afdeling ontwikkelingspsychologie en in de klinische praktijk. Zij was 10 jaar voorzitter van het Nederlands Instituut voor Psychologen ( NIP) Afdeling Kinderen en jeugd. Zij werkt met risico kinderen en jongeren, kinderen met autisme, kinderen met communicatieproblemen, kinderen  met een licht verstandelijke beperking en jongeren en kinderen opgenomen in jeugdinstituten. Zij won 2 keer de nationale award voor de interventie en diagnostiek met kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking.
Geurt Grijpma
Geurt Grijpma is Leraar lichamelijke opvoeding/bewegingsonderwijs, psychomotorisch therapeut 1985-2013, Ontwikkelaar en Hoofd Afdeling Therapie Groot-Emaus, ?s Heerenloo, Ermelo, ontwikkelaar behandelprogramma GG6 ( behandeling van seksueel geweld bij LVB jongeren), Trainer & Coach mbt dit programma. Presentaties nationaal en internationaal (GB ?Nota, USA, Italië (IASSID) en Finland (trainingen). 38 jaar gewerkt met jongeren met leer en gedragsproblemen in combinatie met psychiatrische problematiek. Op dit moment werkzaam in een eigen praktijk in Ermelo met jongeren met grensproblematiek.
Relevante publicaties
Bekijk het overzicht van relevante publicaties van docenten Annematt en Geurt 
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 28 accreditatiepunten.
Kosten
De kosten bedragen ? 355,-, inclusief lunch op de eerste dag. Leden van de NVPMT, NVPMKT en modulaire studenten Master PMT betalen ? 295,-. De betaling verloopt via iDeal. Windesheimstudenten kunnen zich kosteloos aanmelden.
Aanmelden
Ben jij extern geïnteresseerd, lid van het NVPMT of NVPMKT of modulair student, dan kun je je hier aanmelden. Ben jij student van Windesheim en volg je de gehele master? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier. Het minimum aantal deelnemers is 25. Het maximum aantal deelnemers  30 (op volgorde van aanmelden). Is dit aantal bereikt, dan is aanmelden niet meer mogelijk. Je kunt je op een wachtlijst laten zetten. 
Plaats mij op de wachtlijst
Meer informatie
Voor meer informatie over de masterclass kun je contact met ons opnemen via: master-'(pmt@windesheim.nl)'.
Terug naar overzicht
Aanmelden