Actiepunten voor Bolognaconferentie 2018

09 november 2017

Actiepunten voor Bolognaconferentie 2018

Publicatiedatum:
09-11-2017 15:27

Tags:

Diplomawaardering,
Over Nuffic
Europa telt zo?n 4.000 internationale joint programmes. Maar in elk land gelden andere accreditatieregels. Tijdens de Bolognaconferentie van 2015 spraken de onderwijsministers af om de accreditatie te vereenvoudigen. Maar veel schot zit daar nog niet in. Nuffic, het Nationaal Agentschap Erasmus+ en een aantal andere organisaties organiseerden een conferentie hierover. Het rapport met een aantal actiepunten is nu beschikbaar.
Al jaren wordt gewerkt aan een vereenvoudiging van de tijdrovende accreditatieprocedures van internationale joint programmes. De wederzijdse erkenning van nationale accreditaties is een van de belangrijkste doelen van het European Consortium for Accreditation in Higher Education (ECA) waarin 15 accreditatieorganisaties zijn verenigd.
Om dat te bereiken stelde ECA een European Approach voor. De accreditatie van een internationale joint programme zou dan automatisch worden overgenomen door alle landen in de Europese Hoger Onderwijsruimte. 
Wetgeving aangepast
Dat voorstel werd tijdens de Bolognaconferentie in mei 2015 in Jerevan aangenomen door de onderwijsministers. Dat betekende dat de wetgeving in een aantal landen moest worden aangepast. In Nederland is dat gebeurd, maar dat is lang niet in elk land het geval. In Europa zijn slechts 3 consortia die joint programmes aanbieden, waar 1 accreditatie volgens de zogenaamde European Approach volstaat. De internationale pabo van Stenden (ITEPS) is een van die consortia.
Om te zorgen dat er wat meer schot in de zaak komt, organiseerden Nuffic en het Nationaal Agentschap Erasmus+ samen met de NVAO en het ministerie van OCW in oktober een conferentie voor alle stakeholders. Medewerkers van ministeries, kwaliteitszorgorganisaties en onderwijsinstellingen kwamen bij elkaar om ervaringen, obstakels en good practices uit te wisselen. Ook de Europese Commissie en het uitvoerende agentschap EACEA waren vertegenwoordigd.
Bureaucratische rompslomp
De conferentie leverde een aantal actiepunten op die in een rapport zijn opgenomen. Dit rapport vormt input voor de volgende Bolognaconferentie die in mei 2018 in Parijs wordt gehouden.
PLA Final Report on the European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes
?Er moet nog veel werk verzet worden om tot een Europese aanpak te komen. Veel landen houden toch vast aan hun nationale wetgeving. Terwijl 1 accreditatie zo veel geld en bureaucratische rompslomp scheelt?, zegt Rosa Becker, beleidsmedewerker bij Nuffic en een van de organisatoren van de conferentie. ?De conferentie was een succes omdat we zoveel verschillende stakeholders bij elkaar hebben kunnen brengen en gezamenlijk goede actiepunten hebben opgesteld.?
Een selectie van de geformuleerde actiepunten
Voor ministeries van Onderwijs:
Neem de European Approach mee in nationale strategieën voor internationalisering van het hoger onderwijs.
Maak het gebruik van de European Approach mogelijk in nationale wetgeving.
Voor hogeronderwijsinstellingen:
Maak joint programme-ontwikkeling en -accreditatie volgens de European Approach onderdeel van stafontwikkeling en betrek kwaliteitszorgmedewerkers hierbij. 
Voor kwaliteitszorgorganisaties:
Promoot de European Approach bij onderwijsministeries en hogeronderwijsinstellingen.
Zorg voor voldoende interne capaciteitsopbouw.
Laatste wijziging:
09-11-2017 15:27