Alumnidag beroepsonderwijs

10 november 2017
27-11-2017

27
nov
Alumnidag beroepsonderwijs
Ontmoeten, netwerken én professionaliseren op één dag. Je bent van harte uitgenodigd voor onze alumnidag beroepsonderwijs op 27 november 2017.
Tijdens de alumnidag beroepsonderwijs bieden we je een veelzijdig programma met lezingen, discussies en workshops. Daarnaast verzorgen we een gezamenlijke lunch en sluiten we de dag af met een borrel. Genoeg tijd om bij te praten met oud studiegenoten en docenten en om je netwerk uit te breiden met nieuwe contacten uit het werkveld.
Professionalisering
Als student hebt je een opleiding bij ons gevolgd om bevoegd en bekwaam te worden. Nu bieden we je ook de mogelijkheid om je professionele ontwikkeling bij te houden. Een aantal van de workshops die we tijdens deze alumnidag aanbieden zijn gevalideerd door het lerarenregister. Je krijgt een certificaat met daarop vermelde RU?s (registeruren). 
Vol=vol
Het aantal plekken is beperkt, dus vol=vol. Niet alle workshops zijn gevalideerd, dus wees er snel bij. Bij de beschrijving van de workshops staat vermeld of de workshop is gevalideerd door het lerarenregister.
Programma
9:30 uur
Inloop H1 kantine
10.00 uur 
Welkomstwoord door Mark Boiten 
10.30 uur 
Activiteitenronde 1 
12:30 uur 
Lunch 
13:30 uur 
Activiteitenronde 2 
16:00 uur 
Netwerkborrel 
17:30 uur 
Einde 
Activiteitenoverzicht

Complexe oudergesprekken/ omgaan met weerstand bij ouders
Hoe ga je professioneel om met weerstand bij ouders? In deze workshop leer je in te schatten welke soort van weerstand er mogelijk speelt bij de ouders. Leer hoe je hier zorgvuldig en professioneel mee om kunt gaan, met oog voor de belangen en waarden van beide partijen. 

Max: 18 deelnemers
Aangeboden in ronde 2 
Duurzaam koken
Maak kennis met begrippen als overconsumptie, voedselprint en duurzaamheid. Een voorbeeld van duurzame producten? Denk aan insecten. Je krijgt informatie over het proces van duurzaam koken en je gaat zelf aan de slag met het maken en proeven van duurzame gerechten. 
Deze workshop wordt aangeboden door de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn.

Max. 12 deelnemers
Aangeboden in ronde 2
Basiszorg handelingen
Leer stap voor stap, met behulp van de skillslabmethode, basiszorg handelingen. Het wassen en aankleden van een (baby)pop. Het tillen en verplaatsen van een zorgvrager en het aan- en uittrekken van steunkousen. Deze workshop start in de ochtend en vervolgt zich na de lunch in ronde 2.  
Deze workshop wordt aangeboden door de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn.

Max. 10 deelnemers
Start in ronde 1 en loopt door in ronde 2.
Let op: wanneer je je voor deze workshop inschrijft, is inschrijven voor activiteitenronde 2 niet nodig omdat de workshop doorloopt na de lunch. Het certificaat wordt alleen uitgereikt wanneer de volledige workshop is gevolgd.
Digispel, in het spelcomputermuseum Zwolle

Het spelen en ervaren van het verleden, is het leren voor de toekomst. Duik in de geschiedenis van de spelcomputer van toen naar nu en leer verbinding te leggen tussen geschiedenis en heden. Beleef, ervaar en enthousiasmeer vervolgens je eigen leerlingen/studenten. Bij minder dan 10 aanmeldingen gaat deze workshop niet door.
Deze workshop wordt aangeboden door ons scholingsprogramma Dienstverlening en Producten.

Max. 15 deelnemers
Aangeboden in ronde 2
Kennismaking Lab21, ICT & onderwijs
Lab21 is het digitaal innovatiecentrum van Windesheim. Lab21 ondersteunt docenten, studenten en werkveldpartners bij de didactische inzet van ICT in het onderwijs door te inspireren, te professionaliseren, vraag en aanbod bij elkaar te brengen, gezamenlijke (soms multidisciplinaire) projecten te starten en onderzoek te verrichten. In de workshop die Lab21 aanbiedt maak je kennis met diverse technologieën en bespreken we de toepasbaarheid in het onderwijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3D printers, robots, Virtual Reality/Augmented reality. 
Bij minder dan 5 aanmeldingen gaat deze workshop niet door.

Max. 12 deelnemers
Aangeboden in ronde 1 en 2
De Timmerwerkplaats
Leer meer over hout (jaarringen, mergstraal) en houtsoorten (loof en naald). Je gaat aan de slag met een stuk vurenhout en ontwikkelt basisvaardigheden houtbewerking door met machines aan de slag te gaan: afkorten, schulpen, vlakken, haaksen en op breedte en dikte schaven. Je stuk hout verandert bij elke stap naar een bruikbaar voorwerp. 
Deze workshop wordt aangeboden door de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs.

Max. 7 deelnemers
Aangeboden in ronde 2
3D sterkteberekeningen
Met de grafische software AxisVM is het mogelijk om complete gebouwen te ontwerpen. Binnen deze workshop leer je een constructie berekening te maken. Deze workshop wordt aangeboden door de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs. Deze workshop zal bij minder dan 10 aanmeldingen niet doorgaan

Max. 20 deelnemers
Aangeboden in ronde 1
Improve your School in one hour or less
Maak kennis met een praktische tool om onderwijs te (her)ontwerpen en zo je eigen onderwijspraktijk te verbeteren in samenwerking met collega?s in de school en de beroepspraktijk waarvoor wordt opgeleid. De invalshoek is ?adaptief beroepsonderwijs?: onderwijs dat aansluit bij de leermogelijkheden en ambities van de studenten én inspeelt op de behoefte en arbeidsmogelijkheden in het beroepsdomein. 
Deze workshop wordt aangeboden door de Master Expertdocent Beroepsonderwijs. Deze workshop zal bij minder dan 10 aanmeldingen niet doorgaan.

Max. 20 deelnemers 
Aangeboden in ronde 2
'Hele taak eerst'-benadering in het (v)mbo
Het principe van ?de hele taak eerst? gaat uit van de gedachte dat leerlingen gemotiveerd raken door de hele taak in plaats van deeltaken. Vanaf de start wordt vaak de hele (regelmatig complexe) taak aangeboden, de focus ligt hierdoor gelijk op de zogenaamde hogere orde vaardigheden en niet op de lage orde vaardigheden. ?De hele taak eerst? is in principe toepasbaar in vrijwel elke vorm van onderwijs of het nu gaat om directe instructie of begeleid ontdekken. Deze workshop is gebaseerd op het gedachtengoed van Prof. Dr. Ir. F.J.J.M. Jansen en wordt aangeboden door docenten Onderwijskunde.

Max. 22 personen
Aangeboden in ronde 1 en ronde 2
Nieuwe kennisbasis economie voor lerarenopleidingen
Lerarenopleidingen zijn in 2007 gestart met het bundelen van relevante inhoudsgebieden en kennis die elke tweedegraads docent in een bepaald vakgebied zou moeten bezitten. Deze kennisbasis 1.0 is in 2009 geïmplementeerd in de lerarenopleidingen algemene economie en bedrijfseconomie. De actualiteit en denkwijzen over een vak veranderen in de loop der jaren. Een herijking van deze kennisbasis was noodzakelijk voor economie. Kennisbasis 2.0 is voltooid en gevalideerd, met ingang van 2018 zullen nieuwe onderwerpen, denkwijzen en inzichten deel uitmaken van ons curriculum. Maak tijdens deze workshop kennis met enkele nieuwe onderwerpen uit deze kennisbasis 2.0 om jezelf (verder) te bekwamen, te kunnen zien hoe de lerarenopleidingen hun curricula vormgeven en om mee te kunnen denken over de toekomst van je eigen onderwijs en het onderwijs van studenten aan de lerarenopleidingen.

Max. 30 deelnemers
Aangeboden in ronde 1
Circulaire economie
Leren en werken in de circulaire economie. IKcircuLEER maakt de circulaire economie zichtbaar en toegankelijk voor vmbo-ers. De vernieuwingen in het vmbo bieden een unieke kans om leren voor een duurzame toekomst structureel te verankeren in het beroepsonderwijs. Deze lezing zal gepaard gaan met een stuk interactie.

Aangeboden in ronde 2
Geen max. aantal deelnemers
Motiveer je leerlingen met grenservaringen!
Waarom gaan leerlingen/studenten in bepaalde situaties wel (of niet) gemotiveerd aan de slag? In deze workshop leer je het theoretisch concept ?grenservaring? kennen. Je krijgt concrete handvatten mee om zelf onderwijs te ontwikkelen dat je leerlingen/studenten motiveert. 

Max. 20 deelnemers
Aangeboden in ronde 2
Denk mee over ons onderwijs
Hoe kunnen wij jouw toekomstige collega?s zo goed mogelijk opleiden? We gaan graag in gesprek om samen kritisch te kijken naar ons curriculum en daarbij jouw mening te horen. De expertise en ervaring die jij meebrengt zal een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere vormgeving van ons curriculum.

Max: 30 deelnemers
Aangeboden in ronde 1
Alles wat je wil weten over passend onderwijs...maar eigenlijk niet durft te vragen
Korte schets van actuele ontwikkelingen. Verwachtingen tav nieuw kabinetsbeleid. Uitdagingen voor de docent. Ruimbaan voor vragen en interactie met deelnemers. De workshop wordt aangeboden door Dolf van Veen, hoofdonderzoeker landelijke evaluatie passend onderwijs en verbonden aan Windesheim.

Geen max aantal deelnemers
Aangeboden in ronde 2
Kosten
Deelname aan de alumnidag beroepsonderwijs kost ?75,- p.p.. Dit is voor de gehele dag inclusief lunch en netwerkborrel. Volg je een lerarenregister gevalideerde workshop, dan ontvang je tevens een certificaat.
Locatie
De alumnidag beroepsonderwijs vindt plaats bij Windesheim aan de Campus 2 in Zwolle.
Routebeschrijving
Speciaal voor het beroepsonderwijs
De alumnidag beroepsonderwijs is speciaal voor de alumni van de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn, de Lerarenopleiding Economie, de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs (voorheen PTH), oud-cursisten van de cursus VMBO Diensten en Producten en de master Expertdocent Beroepsonderwijs.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie over de alumnidag beroepsonderwijs kun je contact opnemen met Sonja Schuurhuis-Koehl, via '(s.koehl@windesheim.nl)' of tel.  [klik hier voor het telefoonnummer]
Aanmelden
Via onderstaande button kun je direct aanmelden voor de alumnidag. Betaling loopt via iDeal bij aanmelding. 
Terug naar overzicht
Aanmelden