Naturalis wint samen met basisschool Woutertje Pieterse de Museumedu..

13 november 2017

Naturalis wint samen met basisschool Woutertje Pieterse de Museumeducatie Prijs 2018
Naturalis Biodiversity Center is samen met basisschool Woutertje Pieterse uit Leiden met het Verwonderpaspoort de winnaar van de Museumeducatie Prijs 2018. De prijs werd vrijdag 10 november uitgereikt in het Museum Beeld en Geluid door kersverse minister van OCW Ingrid van Engelshoven. De jury, onder leiding van AVS-voorzitter Petra van Haren, hoopt dat deze prijs nog meer musea en scholen activeert om samen te gaan werken en prachtige plannen te smeden.
Naturalis ontving, als winnaar van het beste lopende project, een hoofdprijs van 40.000 euro. De jury zegt over het Verwonderpaspoort: ?Het project heeft de ambitie en de potentie om uit te groeien tot een leerecosysteem? Er is een directe verankering in meerdere vakgebieden van het curriculum en door toepassing van ICT, door het persoonlijke pasje dat bij museumbezoek wordt geactiveerd en waar je op school en thuis een digitale wereld mee kunt bouwen, opdrachten maakt, spelletjes kan spelen en weer wordt uitgedaagd om naar musea te gaan?Er is een aanpak neergezet die aansluit bij nieuwe opvattingen van een leven lang leren en ontwikkelen en er worden duurzame sectoroverstijgende doelstellingen opgepakt waarmee cultuureducatie in direct verband wordt gezet met onze burgers van de toekomst.?
Het Van Abbemuseum, in samenwerking met basisschool De Klimboom uit Eindhoven, werd met ?Flip the Museum? tweede in de categorie ?best lopende project?.
Aanmoedigingsprijs
De prijs van 5.000 euro voor het beste projectplan ging naar de Kunsthal in Rotterdam, waarvoor het museum samenwerkte met scholenkoepel Stichting Boor en ouderenzorg Stichting Laurens. In dit projectplan, ?Kijk ze kijken?,  worden leerlingen uit het speciaal onderwijs gekoppeld aan ouderen. Zij bespreken samen met behulp van een kijkwijzer een kunstwerk; de bevindingen worden vastgelegd in een tekening. Tweede in deze categorie was het Mauritshuis met het projectplan ?Kunstschool Mh?, in samenwerking met basisschool De Mussen uit Den Haag.
 Gelijke kansen
Minister Van Engelshoven geeft in haar speech aan: ?Kunst is onze zuurstof. Het houdt ons in leven? Ik heb aan de nominaties gezien hoe hard er in Nederland wordt gewerkt aan nieuwe, innovatieve projecten op scholen en in musea. Dat vind ik prachtig. Want via het museumonderwijs geven we veel aan onze kinderen mee: verbeelding, creativiteit en kennis van cultuur. Dat is belangrijk, want de ene leerling bezoekt met zijn ouders musea, maar de andere niet. Museumeducatie staat voor mij dus ook voor een manier om te werken aan gelijke kansen op ontwikkeling voor iedereen.?
 
De jury stond dit jaar voor een bijzonder moeilijke opgave. Juryvoorzitter Petra van Haren: ?We hebben veel projecten gezien die allemaal in hun eigenheid en eigen context mooi en belangrijk zijn. Wij waren en zijn diep onder de indruk van alle ingezonden ideeën en uitwerkingen.? Van Haren benadrukt het belang van deze prijs: ?Het is ongelooflijk mooi als deze prijs kan blijven bestaan, want deze prijs draagt bij aan het verspreiden van museumeducatie in Nederland.? De AVS-voorzitter pakt haar kans door gelijk aan de nieuwe minister te vragen  of wat in het Regeerakkoord staat over ?alle scholen die naar het Rijksmuseum zouden moeten? ook verruimd kan worden tot ?alle musea in Nederland?. De minister haakt hier later op in door scholen uit te nodigen alle musea te bezoeken, niet alleen het Rijksmuseum.  
Kidsproof museum 2018
Na de uitreiking van de Museumeducatie Prijs snelde de minister zich naar de uitreiking, op een andere plek in het museum Beeld en Geluid, van het museum dat het meest Kidsproof is. Het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder werd uitgeroepen tot winnaar van Kidsproof museum 2018. Dit museum is door 4.000 Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar die musea beoordelen) als beste verkozen. Ook 44 andere musea in Nederland mogen zich ?kidsproof? noemen. Scholiere Lente uit Enschede kreeg uit handen van de minister de prijs ?Museuminspecteur van het jaar? vanwege haar vele en kwalitatieve inspecties waarvoor ze veel stemmen kreeg op museumkids.nl
De minister zei tegen de aanwezige scholen en kinderen: ?Cultuureducatie vind ik heel belangrijk. Jullie zijn de museumbezoekers van de toekomst. Het is goed op een andere manier te leren, dan beklijft het beter. Ik ben pas twee weken minister, maar dit vind ik de leukste kant van mijn werk.?
 
 Over de Museumeducatie Prijs
De Museumeducatie Prijs, vier jaar geleden in het leven geroepen door de toenmalig minister van OCW Jet Bussemaker, heeft als doel de samenwerking tussen musea en scholen in het primair onderwijs te bevorderen door goede educatieve projecten met het veld te delen en navolging ervan te stimuleren. Musea bieden het primair onderwijs een rijke, verrassende en inspirerende omgeving om te leren. Anderzijds kunnen scholen musea helpen om nieuw publiek te bereiken en te interesseren. Door te investeren in de culturele vorming en ontwikkeling van de jongste generatie werken de musea aan een inspirerende en duurzame relatie met hun toekomstig publiek.
 
Downloads en links
Kidsproof musea
Gepubliceerd op: 13 november 2017
Printvriendelijke versie van deze pagina
Doelgroep(en) Primair onderwijs
 
Deel dit artikel
CAO PO 2016-2017 (pocketversie - klein formaat letter) (versie juni 2017)
Meer informatie