Onderzoek psychosociale arbeidsbelasting niet representatief voor VO

14 november 2017

Delen
14 november 2017
Het onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting om werkdruk, agressie en ongewenste omgangsvormen aan te pakken geeft een niet representatief en ongenuanceerd beeld van de gehele vo-sector. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voerde controles uit bij onder andere onderwijsorganisaties en concludeert dat er meer aandacht voor deze thema's nodig is van werkgevers. Het aantal onderzochte organisaties uit het vo is echter zo gering dat het onmogelijk is om conclusies te trekken voor de gehele sector, aldus de VO-raad.
Tussen augustus 2016 en maart 2017 onderzocht de Inspectie SZW beveiligingsorganisaties, incassobureaus, gerechten en onderwijsorganisaties, waarvan bekend is dat zij meer kans hebben op problemen op het gebied van pesten, agressie en geweld. De inspectie controleerde of werkgevers voldoende maatregelen nemen om psychische klachten bij hun werknemers te voorkomen. Er werden zo?n 70 inspecties uitgevoerd waarbij in totaal 345 overtredingen geconstateerd.  80% van de geïnspecteerde organisaties had één of meer overtredingen. De Inspectie is van oordeel dat de organisaties meer werk moeten maken van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Onmogelijke conclusies

De bevindingen van de inspectie worden in een infographic gepresenteerd. Dat levert echter een vertekend en ongenuanceerd beeld op. De indruk ontstaat dat de uitkomsten voor de gehele onderwijssector gelden. Maar uit het overzicht blijkt dat in totaal 30 scholen van twintig onderwijsorganisaties zijn gecontroleerd. Voor het vo geldt dat er vier onderwijsorganisaties zijn geselecteerd op basis van hoog verzuim. Dit maakt het onmogelijk om conclusies te trekken die gelden voor de gehele sector, ook niet als de resultaten benoemd worden als indicatief.

De kritiek op de infographic is in een eerder stadium door de VO-raad met de inspectie besproken. Daarbij is verzocht om bij het publiceren van de infographic meer nuancering aan te brengen. De inspectie van SZW heeft ervoor gekozen om dit niet te doen, waarbij de reden voor deze keuze bij de VO-raad niet duidelijk of bekend is.

Campagne

De afgelopen jaren vraagt het ministerie SZW met de campagne ?Check je werkstress? steeds meer aandacht voor de aanpak van werkstress. Bedrijven kunnen zelf inspecteren of zij genoeg doen om te hoge werkdruk en ongewenst gedrag voldoende voorkomen op: werkdrukenongewenstgedrag.zelfinspectie.nl/