Promotie H. Brinksma: renoveren

17 november 2017

Promotie H. Brinksma: renoveren
24 november 2017 10:00
-
Locatie:
Aula, TU Delft
-
Door:

Webredactie
Toekomstbestendig renoveren. Promotor: Prof.dr.ir. V.H. Gruis (Bk).
Woningen worden gedurende hun levensduur verschillende malen gerenoveerd. Dit kunnen we elke keer zien als een nieuwe opgave, maar beter is het om te komen tot een toekomstbestendige wijze van renoveren. De huidige situatie is er één van renoveren voor dit moment. Veel van de renovaties zijn nog zeer arbeidsintensief en gebeuren op de bouwplaats zelf. Dit resulteert in oplossingen waarmee de woning op korte termijn weer voldoet aan de gestelde eisen. Maar de eisen zullen in de toekomst blijven veranderen. Steeds weer zullen onze woningen moeten worden aangepast. De vraag is hoe we kunnen komen tot oplossingen die toekomstige renovaties niet in de weg staan, tot toekomstbestendige oplossingen die in een groot deel van de voorraad toepasbaar zijn.
Toekomstbestendig renoveren is in dit onderzoek als volgt gedefinieerd: ?Toekomstbestendig renoveren is het zodanig renoveren dat de geboden oplossingen op z?n minst aanpassingen in de toekomst niet belemmeren en bij voorkeur de mogelijkheid daartoe bevorderen?.
Ontwikkelaars en uitvoerders van renovatieconcepten moeten zich meer richten op de individuele bewoner. Als het renoveren in de serie van één ontwikkeld wordt tot de standaard dan is het mogelijk om in grote series met individuele aanpassingen te renoveren. Door ontwikkeling van keuzepakketten en -systemen zoals de keukenplanner van IKEA, kunnen bewoners en verhuurders inzicht krijgen in de mogelijkheden en kosten van deze individuele aanpak. De druk om een circulaire economie te realiseren, zal bijdragen aan de vraag naar renovatieaanpassingen die na hun gebruiksperiode eenvoudig zijn weg te nemen of te vervangen. Hierbij kan overwogen worden in de regelgeving eisen te stellen aan de mate van aanpasbaarheid. Ook kan gezocht worden naar manieren om de financiering te verdelen over meerdere renovatiecycli. Het zal moeten resulteren in het denken over toekomstig bouwen over meerdere renovaties. Het denken en handelen vanuit meerdere renovatiecycli zal steeds meer en snel standaard moeten worden, met inachtneming van de voorkeuren van individuele bewoners. Dan pas kunnen wij, onze kinderen en kleinkinderen geen 120 of 250 jaar, maar nog veel langer genieten van onze kostbare woningvoorraad.
Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.
 
 
Deel:
Facebook
Linkedin
Twitter
Email