Stijging aantal burn-outs deels door tijdelijke contracten

20 november 2017

Stijging aantal burn-outs deels door tijdelijke contracten
Het aantal burn-outs is fors gestegen. Van de Nederlandse vrouwen zegt 15 procent een burn-out te hebben of te hebben gehad. Dit was twee jaar geleden nog 9,4 procent. In diezelfde periode steeg het aantal opgebrande of overspannen mannen van 6 naar 9 procent. Qua burn-out gevaar scoren onderwijs en zorg hoog. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van universiteit Nyenrode en carrièresite Intermediair.
In de enquête onder 72 duizend werknemers rapporteerden de werknemers niet alleen of ze in hun eigen ogen met een burn-out kamp(t)en,maar ook of de burn-out was vastgesteld dor de bedrijfs- of huisarts. Dat bleek bij 92 procent van de burn-outslachtoffers het geval te zijn. Uit de CBS- en TNO-cijfers blijkt een groeiend probleem: het aantal Nederlanders met burn-outklachten steeg van 12,4 procent in 2013 naar 14,6 procent vorig jaar.
Als verklaring voor de toenemende burn-outs noemt Nyenrode-onderzoeker Jaap van Muijen de wildgroei van tijdelijke contracten, zo meldt ook de Volkskrant. ?Hoe groter de inkomensonzekerheid, des te groter het burn-outrisico.? Toch is het lastig om een verband te bewijzen, meent Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. ?Het kan ook de andere kant op werken: mensen met een vast contract kunnen zich makkelijker ziek melden, bijvoorbeeld met een burn-out. Ze lopen immers minder kans op ontslag dan iemand met een tijdelijk contract.? Ook ziet hij de aantrekkende arbeidsmarkt als verklaring. ?De groei van het aantal burn-outs in de laatste paar jaar loopt synchroon met de economische groei. Mogelijk hebben mensen simpelweg meer werk, met stijgende werkdruk als gevolg.?
Vrouwen vaker burn-out
Vrouwen krijgen veel vaker een burn-out dan mannen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de aantal overige taken, zoals opvoeding, mantelzorg en het huishouden. Taris denkt dat het verschil tussen mannen en vrouwen ook te maken heeft met beroepskeuze. ?Vrouwen kiezen vaker een emotioneel belastend beroep, zoals onderwijs en zorg.? Onderwijs en zorg scoren hoog in het Nationaal Salaris Onderzoek, hoewel horeca en detailhandel het hoogst scoren, gevolgd door journalisten en ontwerpers.
Downloads en links
Nationaal Salarisonderzoek 2017
Gepubliceerd op: 20 november 2017
Printvriendelijke versie van deze pagina
Doelgroep(en) Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
 
Deel dit artikel
Zicht op pensioen (Herziene versie januari 2017)
Meer informatie