Project internationale samenwerking wint VN-prijs - HU.nl

28 november 2017

28-11-2017
Een jaar of vijftien terug stond HU-docent Paul Jaspers mede aan de wieg van de Global Enterprise Experience (GEE), waarin studenten uit verschillende landen samen een bedrijf starten. Sinds afgelopen jaar doen HU-studenten weer mee. Op 29 november neemt de GEE-projectleider een prestigieuze prijs in ontvangst bij de Verenigde Naties in New York.
Internationale samenwerking klinkt mooi, maar hoe geef je die concreet vorm? Paul Jaspers, docent International Business aan Hogeschool Utrecht, kan er een boekje over opendoen. In 2003 zette hij samen met Victoria University in Wellington, Nieuw-Zeeland een ambitieus project op waarin studenten van beide onderwijsinstellingen samenwerkten aan een project over ondernemerschap. ?Je moet je voorstellen dat samenwerken op afstand in die tijd nog niet zo makkelijk was als nu?, zegt Jaspers. ?Skype bestond nauwelijks, alles liep via e-mail.? Zo moesten studenten aan beide zijden van de wereld zien samen te werken aan het Abel Tasman-project, dat draaide om het produceren van een boot in Europa die in Nieuw-Zeeland op de markt gebracht moest worden.
Andere culturen
Verschillende lichtingen studenten werkten destijds hieraan mee. ?Op een gegeven moment ontstond het idee om het uit te breiden?, vertelt Jaspers. ?Nieuw-Zeeland ging de ontwikkeling dragen. Zij hebben dat goed opgepakt, door er iemand voor aan te stellen en diverse partners te zoeken.? Zo ontstond de Global Enterprise Experience, kortweg GEE, die in de tien jaar daarop een forse ontwikkeling doormaakte.
Vorig jaar kruiste de GEE opnieuw het pad van de HU. Jaspers: ?Het curriculum van International Business werd gewijzigd, er was ruimte voor een project waarbij studenten in aanraking zouden komen met andere culturen en nationaliteiten. Toen hebben mede-coördinator Marta Carabba en ik ons met 153 eerstejaars aangemeld bij de GEE.?
Steun
Het HU-contingent was meteen de grootste groep binnen de GEE. ?Ook zijn wij de enige hogeronderwijsinstelling die de GEE onderdeel van het curriculum maakt?, zegt Jaspers. Samen met studenten uit vele andere landen werkten de HU-studenten in teams aan een businessplan rond een thema dat aansloot bij de millenniumdoelen van de VN. Uit de ingediende ideeën werd een winnend idee gekozen, waarvoor een geldprijs beschikbaar was. ?In het winnende team zaten HU-studenten?, zegt Jaspers. ?Over de hele linie waren de resultaten uitstekend. Het project is goed geëvalueerd, en studenten waren tevreden.?
Film
Enige tijd later was er groot nieuws uit New York: de Global Enterprise Experience had een Intercultural Innovation Award gewonnen. Dat is een prijs die wordt uitgereikt door de United Nations Alliance of Civilisations (UNAOC), een afdeling van de VN, en autobouwer BMW. ?De prijs stimuleert ?global citizenship?: contact, uitwisseling en samenwerking tussen culturen?, zegt Jaspers. ?De GEE sluit daar heel mooi bij aan.? Aan de Intercultural Innovation Award is een geldprijs verbonden, maar ook krijgen de ontvangende organisaties toegang tot workshops over strategie, leiderschap en media. Elk jaar ontvangen tien initiatieven de award.
Erkenning
Op 29 november wordt de prijs uitgereikt aan Deb Gilbertson, de coördinator van de GEE uit Nieuw-Zeeland. Het evenement vindt plaats in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. De UNAOC verzocht Gilbertson om beeldmateriaal om een video te maken over de GEE. Gilbertson verzocht de HU om een bijdrage. ?Wij hebben toen een filmpje gemaakt en toegezonden. De prijs en de aandacht zijn natuurlijk een prachtige erkenning voor de GEE, en met de geldprijs kan het project verder worden uitgebreid.?