Hoe dient bij staking omgegaan te worden met de onderwijstijd?

30 november 2017

Hoe dient bij staking omgegaan te worden met de onderwijstijd?
De kans is groot dat de leerkrachten weer opgeroepen worden tot staking. Hoe ga je dan om met de onderwijstijd?
Het advies van de AVS luidt om met het onderwerp staking principieel om te gaan (eerbiedig het stakingsrecht, dwing stakende werknemers niet uren in te halen en vermijd dat een staking gebroken wordt door bijvoorbeeld uitzendkrachten in te huren) om vervolgens na afloop van de staking te kiezen voor een praktische benadering met betrekking tot de onderwijstijd.
- Ga na of het wel klopt dat de onderwijstijd niet wordt gehaald. De meeste scholen hebben ruime marges en bedenk dat de onderwijstijd is uitgesmeerd over acht jaar, waarbij wel moet worden voldaan aan het minimum voor onderbouw (3.520 uur in vier jaar) en bovenbouw (1.000 uur per leerjaar), gemiddeld 940 uur per leerjaar en het totaal van 7.520 uur.
- Blijkt inderdaad dat er geen marges zijn of dat die uiterst klein zijn, vraag dan het zittende personeel of deze bereid is extra te werken tegen extra betaling.
- Biedt dat geen soelaas, kijk dan of er extra personeel kan worden ingehuurd, al dan niet tijdelijk.
- Constateert de Onderwijsinspectie dat de onderwijstijd in de knel is gekomen, raak dan niet meteen in paniek maar leg uit hoe dit is veroorzaakt (overmacht) en denk gezamenlijk na over oplossingen (zoals de twee die hiervoor zijn genoemd).
Gepubliceerd op: 30 november 2017
Neem contact op met de AVS HelpdeskVermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair. De AVS Helpdesk is bereikbaar op maandag van 11.00?12.30 uur en 13.00?17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 9.00?12.30 uur en 13.00?17.00 uur. Via tel. [klik hier voor het telefoonnummer] of '(helpdesk@avs.nl)'
Printvriendelijke versie van deze pagina
Thema's Staking
Doelgroep(en) Primair onderwijs
 
Deel dit artikel
Het ABC van de CAO PO (Herziene versie januari 2017)
Meer informatie