In Trouw: Krimp in het voortgezet onderwijs

01 december 2017

Delen
01 december 2017
Middelbare scholen zullen te maken krijgen met een snelle daling van het aantal leerlingen. Over tien jaar zullen er zo’n honderdduizend tieners minder zijn dan in 2017. De krimp doet zich door het hele land voor, slechts in een klein aantal gemeenten zal dit niet het geval zijn. Dat blijkt uit een berekening van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op basis van cijfers van het ministerie van onderwijs.
In het vmbo daalt het aantal leerlingen het snelst, met name in de kaderberoepsgerichte en basisberoepsgerichte leerwegen. Over drie jaar is daar 18 procent minder derde- en vierdeklassers dan nu, over tien jaar maar liefst 28 procent. Volgens de AOb vechten ouders steeds harder om hun kind minstens op de theoretische leerweg van het vmbo te krijgen, maar liever nog op de havo. Ondanks dat er de komende jaren meer havo en vwo-leerlingen zullen komen, loopt dit aantal uiteindelijk af. Volgens de VO-raad is leerlingendaling op dit moment ?een van de grootste issues? in het vo.

AOb

Met minder kinderen kunnen docenten meer tijd besteden aan leerlingen en als ze dan meteen minder uren voor de klas hoeven te staan - een al langer gekoesterde wens - is er meer tijd voor voorbereiding van lessen. Maar dan moet het ministerie niet automatisch minder geld aan scholen geven omdat er minder leerlingen zijn, redeneert de AOb. Wanneer er minder leerlingen zijn, krijgen scholen minder geld van het ministerie van onderwijs.

Nu de grote grijze golf de komende tijd met pensioen gaat, staan er niet genoeg leerkrachten klaar om dat gat te vullen. In het vo is grofweg een derde van de leerkrachten 55-plus, dat zijn er meer dan in het po.

?De geschiedenis is zich een beetje aan het herhalen?, zegt Hoogenboom. Het zijn volgens hem vooral de startende leerkrachten die nu moeite hebben om werk te vinden.

?Daar ging het een paar jaar terug ook mis in het po. Inmiddels kennen we daar een enorm en snel oplopend lerarentekort. VO-instellingen moeten leren van die fout.?

Lees het hele artikel in Trouw. De AOb legt uit waarom deze krimp juist mogelijkheden met zich mee brengt, met de kanttekening dat het ministerie niet automatisch minder geld aan scholen moet geven. In het artikel van de AOb wordt uitgelegd wat de gevolgen van de krimp op het onderwijsstelsel zijn.