Associate degree voor studenten die willen doorstuderen

04 december 2017

28 november 2017
Een waardevol hbo-diploma in slechts twee jaar tijd, een mix van mbo- en hbo-docenten en twee derde praktijk ? geen wonder dat de piepjonge opleiding Associate degree een doorslaand succes is. Voor volwassenen bestaat de ?Ad? al enkele jaren in deeltijdvorm. Sinds dit schooljaar kunnen ambitieuze studenten die nog even willen doorstuderen in ?s Hertogenbosch aan de slag met een voltijdopleiding.
?De Associate degree is een tweejarige opleiding voor studenten met een mbo-achtergrond, die willen doorstromen naar het hbo maar vier jaar te lang vinden?, vertelt Franka Peeters van Ad Academies ?s?Hertogenbosch en Roosendaal. ?Ook praktische havisten kunnen hier goed terecht. Rotterdam Academy bood de Ad als eerste aan. Dit schooljaar begonnen we als Avans met zeven opleidingen in ?s-Hertogenbosch. We rekenden op 150 à 175 studenten. Het werden er 300. In 2018 starten we, samen met HZ University of Applied Sciences, ook in Roosendaal.?

Zelf onderhandelen over stagevergoeding

Maartje van der Maas (24) switchte na twee jaar Scheepvaart en Transport College naar de opleiding Toerisme en recreatie. ?Vervolgens wilde ik absoluut doorstuderen, maar vier jaar vond ik te lang. Werkgevers vragen vaak om hbo-denkniveau. Dat behaal je met de Ad. Er wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik heel mooi. Zo zorgde onze mentor Bart Goossens dat ik bij Nederland Vacature Groep zelf moest onderhandelen over mijn stagevergoeding.?

Mix van mbo- en hbo-docenten

Karina Visscher is directeur van de Avans Academie Associate degrees. Ze legt uit: ?Om bij de doelgroep aan te sluiten en de studenten tegelijk naar een hoger niveau te brengen, kozen we voor een mix van mbo- en hbo-docenten. Hun verschillende achtergronden brengen een heel mooie dynamiek met zich mee. Voor de inhoud en doelmatigheid is ook het bedrijfsleven bij de onderwijsprogramma?s betrokken. Bovendien maken we dankbaar gebruik van het gigantische netwerk aan leerbedrijven van SBB en het strak geregelde arbeidsmarktonderzoek.?

Mbo-portal

?Wij vinden het ook belangrijk dat de aansluiting mbo-hbo soepel geregeld is?, zegt beleidsadviseur Chris de Kruyf van SBB. ?Daarover informeren we de student zo compleet mogelijk. Met Studie in Cijfers geven we al informatie over de kans op werk en stage per opleiding en regio, inclusief de totale doorstroom naar het hbo. De volgende stap is te laten zien welke logische doorstroomroutes naar het hbo er zijn. De bedoeling is dat de nieuwe mbo-portal de student straks medeondersteunt bij het uitstippelen van een leerroute en het maken van keuzes voor een vervolgopleiding.?

Trapleuningen en balustrades met ledverlichting

Toen Mabel van Altena (20) een jaar had gewerkt als orthodontieassistente, besloot ze door te studeren voor een vak in de commercie. Omdat ze snel wilde terugkeren op de arbeidsmarkt, was de Ad een ideale oplossing. Inmiddels loopt Mabel twee dagen in de week stage bij Lagusski, een bedrijf in stalen trapleuningen en balustrades met ledverlichting. ?Ik hou me bezig met telefonische verkoop, content voor Facebook en de website, enzovoorts. Mijn opleiding sluit daar goed op aan.?

Weidevogels tellen

?De studenten zijn echt bezig zoals in het bedrijfsleven?, ervaart docent Applicatieontwikkelaar Martijn de Reus. ?Als ze het programmeren en coderen onder de knie hebben, geef ik ze bijvoorbeeld opdracht om bij hun eigen gemeente te vragen welke software daar nodig is. Zo ontwikkelt de ene student een programma dat verkeersboetes bijhoudt en de ander een app om weidevogels te tellen. Om ze extra te motiveren vraag ik mensen uit de praktijk om eens een gastles te geven. Dat kost wel wat werk. Maar mooi werk.?
Deel deze pagina Twitter
LinkedIn
Facebook
Print deze pagina