Leerkrachten leggen werk massaal neer

13 december 2017

Staking 12 december
Leerkrachten leggen werk massaal neer
Op ongeveer 90 procent van de basisscholen hebben leerkrachten tijdens de stakingsdag van 12 december het werk neergelegd. Schoolleiders steunden de staking, ook zij hebben meer financiële ruimte en werkdrukverlaging nodig. De steun onder ouders begint af te nemen.
Geen centrale manifestatie op 12 december, wel overal in het land acties en bijeenkomsten van leerkrachten. Zo spraken in Groningen en Leeuwarden leerkrachten op een videozuil boodschappen in aan minister van Onderwijs Arie Slob, zong een groep leraren een protestlied op het Centraal Station van Amsterdam en deelde onderwijspersoneel zuurtjes uit op de Grote Markt in Haarlem. Daarnaast werden in verschillende steden bijeenkomsten georganiseerd door de belangengroepen uit het PO-front. In totaal hebben ongeveer zestigduizend leraren en onderwijsondersteuners meegedaan aan de acties.

AVS-voorzitter Petra van Haren sprak met bestuur en directie van PCBO Voorst in Twello over staken, werkdruk en de rol van schoolleiders. Er zijn plannen genoeg en schoolleiders nemen al veel maatregelen om de werkdruk te verminderen, blijkt uit een eerdere peiling van de AVS. Zo kunnen bestuurders en schoolleiders de werkdruk voor een deel verlichten door de inzet van onderwijsassistenten, conciërges en administratieve ondersteuning. Ook minder vergaderen en minder activiteiten in de avonduren helpen om de belasting te beperken. Een lastig vraagstuk blijft de uitvoering van leerlingenzorg en Passend onderwijs. Gesprekken hierover kosten veel tijd.
Ook ging Van Haren in gesprek met de voorzitter van de AVS Ledenraad. Schoolleiders steunen de staking, maar vragen de blijvende inzet van de AVS om ook voor schoolleiders in te zetten op minder werkdruk, meer salaris, innovatieruimte in de school en vooral genoeg middelen voor meer handen in de klas.

Anders dan op 5 oktober staan ouders minder massaal achter de stakingen. Een peiling van het platform Ouders & Onderwijs laat zien dat in december 48 procent van de ouders achter de acties staat, tegen 83 procent in oktober. Ouders maken bezwaar tegen gemiste lessen en de kosten en organisatie van de opvang. Actiegroep Ouders in Actie heeft een plan opgesteld om knelpunten in het primair onderwijs, zoals de werkdruk, weg te nemen.
De organisatoren van de stakingsdag, verenigd in het PO-front, willen in totaal structureel 1,4 miljard euro extra. Het kabinet heeft tot nu toe slechts 700 miljoen daarvan toegezegd. Volgens Slob kunnen de salarissen wel volgend jaar al omhoog als bonden en werkgevers het eens worden over een nieuwe cao. Hij roept het onderwijs verder op snel met plannen te komen voor de besteding van het gereserveerde bedrag om werkdruk aan te pakken.
Meer informatie: www.pofront.nlhttps://oudersinactie.com
 
Gepubliceerd op: 13 december 2017
Neem contact op met de AVS HelpdeskVermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair. De AVS Helpdesk is bereikbaar op maandag van 11.00?12.30 uur en 13.00?17.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 9.00?12.30 uur en 13.00?17.00 uur. Via tel. [klik hier voor het telefoonnummer] of '(helpdesk@avs.nl)'
Printvriendelijke versie van deze pagina
Thema's Staking, POfront, Werkdruk
Doelgroep(en) Primair onderwijs
 
Deel dit artikel
CAO PO 2016-2017 salaristabellen
Meer informatie