Leernetwerk Onderwijs op maat voor nieuwkomersleerlingen

15 december 2017

Delen
15 december 2017
Hoe kan uw school ervoor zorgen dat nieuwkomersleerlingen na hun ISK-periode optimaal instromen op uw school en een diploma behalen dat past bij hun niveau? Hoe kunt u maatwerk bieden, zodat hun kansen en talenten beter worden benut?
Nieuwkomersleerlingen krijgen vaak twee jaar les op een ISK, waarna zij meestal doorstromen naar het regulier voortgezet onderwijs of het mbo. Vaak stromen deze leerlingen vanwege hun taalachterstand in op een te laag niveau, waardoor veel talent verloren dreigt te gaan.

In de leernetwerken rondom het thema Onderwijs op maat voor nieuwkomersleerlingen gaat u met de eigen leervraag van uw school aan de slag over het bieden van maatwerk aan nieuwkomersleerlingen na hun ISK-periode, zodat ook zij het maximale uit hun vo-periode kunnen halen.

Het leernetwerk is een setting waar schoolleiders in een informele sfeer direct kennis en ervaringen over specifieke vraagstukken, uitdagingen en dilemma?s met elkaar delen. In de leernetwerken zorgen procesbegeleiders voor een koppeling van theorie en praktijk, dat er gewerkt wordt met intensieve en actieve opdrachten en voor input van experts Deelnemers ontwikkelen nieuwe inzichten, oplossingen en/of werkwijzen. Het netwerk biedt ondersteuning bij het werken aan de leervraag en breidt het (sociale) netwerk van de deelnemer uit.
Voor wie: Schoolleiders; u mag per bijeenkomst één iemand meenemen van uw school of ISK (andere schoolleider, onderwijsontwikkelaar, docent ect.).

Wanneer: Een leernetwerk bestaat uit een reeks van vijf bijeenkomsten in 2018, met een kick-offbijeenkomst van een dagdeel in de week van 3 tot en met 7 maart. De precieze datum hoort u eind januari. De overige bijeenkomsten vinden plaats in mei, juni, september en november, in afstemming met uw collega-deelnemers.

Waar: De eerste bijeenkomst vindt plaats in Utrecht. De andere vier bijeenkomsten vinden plaats op de scholen van de deelnemers.

Wat krijgt u van ons: Indien u deelneemt aan een leernetwerk, bieden wij u het volgende:
Het leernetwerk wordt tijdens alle vijf bijeenkomsten procesmatig gefaciliteerd door een procesbegeleider.
Iedere deelnemende school kan een verzoek indienen voor extra ondersteuning (gefaciliteerd) door de VO-raad.
Een digitaal platform om kennis en ervaringen tussentijds met het leernetwerk te delen.
Wat vragen wij van u: Aan deelname aan het leernetwerk zijn geen kosten verbonden. Wel vragen wij:
aanwezigheid bij alle bijeenkomsten;
de ambitie voor schoolbrede inbedding van het vraagstuk waar de school voor staat;
het vrijmaken van tijd en middelen om binnen de school de antwoorden op uw leervraag ook in de praktijk te brengen;
het delen van goede praktijkvoorbeelden en materialen als inspiratiebron en voorbeeld voor scholen die niet aan de leernetwerken deelnemen.
Aanmelden: U kunt zich aanmelden per school via het aanmeldformulier: