Studenten kritisch over niveau van ICT-opleidingen

22 mei 2018
Veel mbo-studenten vinden het niveau van hun ICT-opleiding ondermaats. Dat concludeert de NOS op basis van een enquête op hun website. Eerder maakte SBB al bekend nog dit jaar de ICT-opleidingen volledig te vernieuwen.

Een van de uitkomsten uit de NOS-enquête is dat studenten vinden dat zij werken met verouderde lesstof. Verder vinden zij hun docenten niet altijd bekwaam en is er nog te weinig aandacht voor cyberveiligheid. Eerder meldde de NOS al dat in de ICT-opleidingen te weinig aandacht is voor het voorkomen van datalekken. Volgens veel studenten zijn examens, boeken en lesstof die ze krijgen veelal verouderd. NOS op 3 zag een examen in dat vorig jaar is afgenomen, maar al sinds 2012 inhoudelijk ongewijzigd is, terwijl de ict-wereld in die periode allesbehalve stilstond.

Lastige doorstroming
De NOS meldt verder dat gediplomeerden lastig aan de bak komen, omdat bedrijven vooral zoeken naar hbo- en wo-studenten. ‘Mbo’ers leren nu bijvoorbeeld wel hoe ze een database voor webwinkels moeten bouwen, maar niet hoe ze de klantgegevens in die database beschermen. Zo kunnen criminelen vrij eenvoudig door “achterdeurtjes” naar binnen glippen en bij jouw gegevens komen.’ In het NOS-artikel komt ook beveiligingsexpert Loran Kloeze aan het woord: ‘Studenten focussen op functionaliteit, dat een app er mooi uitziet en dat die werkt, maar vervolgens vliegt die onbeveiligd het internet op.’

Niet up-to-date
De NOS laat ook een mbo-docent aan het woord. Gerard van Linden (ROC De Leijgraaf) geeft toe dat de ict-opleidingen niet up-to-date zijn. ‘We maken opleidingen voor twee, drie jaar. Cybersecurity zit nog niet in ons curriculum. Er wordt al wel veel over verteld in lessen, maar we zijn nog slagen aan het maken.’ Er is overigens wel een keuzedeel Cybersecurity, maar slechts een klein deel van de mbo-scholen biedt dit keuzedeel aan. Juist de keuzedelen zijn bedoeld om opleidingen voldoende ‘responsief’ te maken.

Vernieuwing
Overigens maakte de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) eerder dit jaar al bekend de ICT-opleidingen grondig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. In de Sectorkamer ICT en creatieve industrie werken scholen en werkgevers samen aan de vernieuwing. De opleidingen zouden dan vanaf het schooljaar 2019-2020 weer up-to-date moeten zijn.

Lees hier het artikel van de NOS over ICT-opleidingen


Laatst bekeken