Onderwijscoöperatie gaat zichzelf opheffen

14 mei 2018
De Onderwijscoöperatie, een samenwerking van vier grote onderwijs onderwijsvakbonden, gaat zichzelf opheffen. De commotie rond het lerarenregister is hiervan de directe oorzaak. Het bestuur van de Onderwijscoöperatie vraagt aan minister Slob tijd voor een zorgvuldige afwikkeling.

De felle kritiek vanuit de Tweede Kamer is de directe aanleiding voor het bestuur van de Onderwijscoöperatie om tot dit verstrekkende besluit te komen. Onder aanvoering van senior Kamerlid Paul van Meenen trok de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs de afgelopen maanden ten strijde tegen de Onderwijscoöperatie. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat de Onderwijscoöperatie geen rol meer speelde bij de verdere ontwikkeling van het lerarenregister. Hierop besloot de Onderwijscoöperatie de opdracht rond het lerarenregister terug te geven aan de minister.

Politieke dynamiek
In een motie vroeg de Tweede Kamer vervolgens ook nog om het bestuur van de Onderwijscoöperatie te vervangen door leraren. Zover wil de Onderwijscoöperatie het niet laten komen. Het bestuur wil de organisatie opheffen. In een brief aan minister Slob schrijft het bestuur van de Onderwijscoöperatie dat men graag een rol had willen spelen bij de overgang van het vrijwillige naar het verplichte register, maar dit onmogelijk is door ‘de huidige politieke en bestuurlijke dynamiek’.

Afwikkeling
Een en ander krijgt wellicht nog een financieel staartje: het bestuur van de Onderwijscoöperatie dringt bij minister Slob aan op een zorgvuldige afwikkeling. Daarbij wijst het bestuur de minister op zijn ‘verplichtingen die voortvloeien uit de bestaande subsidierelaties’. De brief van de Onderwijscoöperatie is voor Paul van Meenen al weer reden om een debat met de minister aan te vragen. Hij ziet in de brief een kans om tot een sterke beroepsgroep te komen.

Kans voor #leraren om te komen tot sterke beroepsgroep #vanvoordoor Morgen vraag ik om debat hierover met @arieslob t.co/5h9P55fX0K

— Paul van Meenen (@Paul_van_Meenen) 14 mei 2018


Laatst bekeken