Discussie over schoolkosten blijft terugkomen

04 april 2018
De discussie over de schoolkosten voor mbo-studenten blijft terugkomen. Nu is er ophef naar aanleiding van onderzoek van RTL Nieuws.

Al langer is bekend dat een student op een mbo-opleiding gemiddeld zo’n vijfhonderd tot duizend euro per jaar aan noodzakelijke schoolkosten heeft, bovenop het lesgeld. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat de kosten per opleiding enorm verschillen. De nieuwsrubriek onderzocht negen mbo-opleidingen en vroeg alle scholen die deze opleidingen verzorgen naar de schoolkosten. Ook is online nagezocht wat de schoolkosten waren.

Materiaal
De gemiddelde materiaalkosten, zoals voor gereedschap, kappersscharen en koksmessen, bedragen in het eerste jaar van het mbo gemiddeld zo’n 670 euro, blijkt uit het onderzoek. Het maakt uit waar je de opleiding volgt. Zo variëren de kosten van de opleiding Verpleegkunde bij de verschillende opleidingen tussen de 900 en 1.900 euro.

Kappers
Uit het onderzoek bleken vooral de kappersopleidingen duur. Op het Koning Willem I College in Den Bosch kost die bijvoorbeeld 1.850 euro in het eerste jaar alleen al. Ook in het tweede en derde jaar is de student nog honderden euro’s per jaar kwijt. Het Koning Willem I College zegt dat de hoge kosten ontstaan doordat er veel met poppen en haarstukken wordt gewerkt in plaats van vrijwilligers, die je gratis kunt knippen. ‘Vrijwilligers zijn soms net ziek op een examen, dat willen we hiermee voorkomen. Voor studenten die de kosten niet kunnen betalen, is er een mogelijkheid om via de school een tegemoetkoming te krijgen.’

Schoolkosten afgeschaft
Niet alle scholen kosten brengen kosten in rekening. ROC De Rooi Pannen heeft de schoolkosten vorig jaar zelfs helemaal afgeschaft. De school neemt ouderbijdragen en kosten voor excursies voortaan op zich, en vanaf volgend jaar zijn ook de boeken gratis. Ook het Graafschap College vraagt voor veel van zijn technische opleidingen geen schoolkosten. Dit kan doordat de school het bedrijfsleven de opleidingen laat sponsoren. ‘Bij het bedrijfsleven is een grote behoefte aan technisch personeel. Het niet hoeven betalen van schoolkosten kan leerlingen die twijfelen over een technische opleiding, misschien net over de streep trekken.’

Geen maximumbedrag
Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting van hun studenten. Onder die basisuitrusting vallen bijvoorbeeld computers, kopieerapparaten en gereedschap. Studenten moeten zelf zorgen voor leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen en meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding. Op dit moment is er geen wettelijk maximumbedrag voor schoolkosten. Wel heeft het ministerie geld beschikbaar gesteld voor scholen om ouders met lage inkomens tegemoet te komen in de schoolkosten. Voorzitter van de MBO Raad Ton Heerts vindt dat de grote verschillen tussen scholen en opleidingen ‘extreem goed verklaarbaar’ moeten zijn. Is dat niet zo, zegt hij, dan ‘moet daarnaar gekeken worden’.

Handreiking
Minister Van Engelshoven heeft